Cene proizvoda i usluga u julu niže za 0,1 odsto

Bez autora
Aug 12 2014

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u julu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku niže za 0,1 odsto. U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u julu 2014. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 2,1 odsto, dok su u odnosu na decembar 2013. godine povećane za 1,8 odsto.Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u julu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći pad cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića (1,6 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,7 odsto) i odeća i obuća (0,6 odsto).

Cene proizvoda i usluga u julu niže za 0,1 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u julu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku niže za 0,1 odsto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u julu 2014. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 2,1 odsto, dok su u odnosu na decembar 2013. godine povećane za 1,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u julu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći pad cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića (1,6 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,7 odsto) i odeća i obuća (0,6 odsto).

Cene su porasle u grupama rekreacija i kultura (4,6 odsto), transport (0,7 odsto) i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,2 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik