Cene soka od pomorandže u porastu na svetskim tržistima

Bez autora
Mar 26 2020

Cena soka od pomorandže na terminskom svetskom tržistu porasla je za više od 20 procenata ovog meseca, usled povećane potražnje izazvane pandemijom korona virusa.

Sa druge strane, ponuda ovog artikla je smanjena zbog ograničenja u transportnom sektoru, koja su takođe posledica pandemije.

Zbog toga je, kako prenosi BBC, došlo do porasta takozvane "fjučers" cene soka od pomorandže, koja predstavlja unapred dogovorenu cenu za isporuke u narednim mesecima.

"Pandemija virusa COVID-19 pogađa i stranu ponude i stranu potražnje kada je reč o soku od pomorandže - potražnju podstiču karakteristike koje jačaju imunitet dok, sa druge strane, jednostavno nema dovoljno prostora na tankerima, a aviokompanije ne lete i ne donose proizvod na tržište", kaže Stiven Inis iz brokerske kuće Aksikorp.

Na ponudu takođe utiče činjenica da na plantažama nema dovoljno berača usled ograničenja poput društvenog distanciranja.

"Trgovci se pitaju ima li radnika za plantaže ovde na Floridi ili u Brazilu", kaže Džek Skovil iz američke kompanije Prajs fjučers grup.

U vreme kada svetske berze registruju pad indeksa zbog pandemije, buduća cena soka od pomorandže beleži najveći mesečni rast od oktobra 2015, a Inis tvrdi da će to imati uticaj i na krajnje cene, koje u prodavnicama plaćaju potrošači.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik