Cenovni bum očekuje se za nekoliko meseci

Bez autora
May 19 2010

Rast cena goriva i slabljenje domaće valute mogu izazvati poskupljenje mnogih proizvoda što u uslovima smanjene kupovne moći potrošača preti da izazove teške posledice. Jedan od osnovnih faktora koji preti povećanju cena privrednih proizvoda je stalni rast cena naftnih derivata koji prati rast cena sirove nafte tipa „ural“ na svetskom tržištu. Od početka godine cena goriva u Srbiji povećana je čak sedam puta, a zbog rastućeg kursa evra na našem tržištu, proizvođači sve teže održavaju postojeći cenovni nivo. Transportna preduzeća koja se bave izvozom, zbog cena su manje konkurentna na stranom tržištu. Zbog svega toga privrednici sa priličnom zebnjom gledaju na budućnost. Ne očekuje se da će doći do rasta cena u slučaju da ne bude drugih poskupljenja. Međutim, u slučaju da pored goriva skoče i cene drugih energenata, trebalo bi očekivati rast cena domaćih roba. Poskupljenja može da izazove i kurs evra. Naime, ako on nastavi da raste ovom brzinom, privrednici će biti prinuđeni da koriguju cene svojih proizvoda.

Cenovni bum očekuje se za nekoliko meseciRast cena goriva i slabljenje domaće valute mogu izazvati poskupljenje mnogih proizvoda što u uslovima smanjene kupovne moći potrošača preti da izazove teške posledice, slažu se u ocenama srpski privrednici koje smo kontaktirali.

Jedan od osnovnih faktora koji preti povećanju cena privrednih proizvoda je stalni rast cena naftnih derivata koji prati rast cena sirove nafte tipa „ural“ na svetskom tržištu. Od početka godine cena goriva u Srbiji povećana je čak sedam puta, a zbog rastućeg kursa evra na našem tržištu, proizvođači sve teže održavaju postojeći cenovni nivo.

Radoslav Veselinović, predsednik Galeb grupe za Danas kaže da će zbog poskupljenja cena repromaterijala i energenata kao i zbog rasta kursa evra morati da povećaju cene svojih proizvoda na domaćem tržištu.

- Transporta preduzeća koja se bave izvozom, zbog cena su manje konkurentna na stranom tržištu. Zbog svega toga privrednici sa priličnom zebnjom gledaju na budućnost - ističe naš sagovornik.

Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije Metalac kaže da ne očekuje da će doći do rasta cena u slučaju da ne bude drugih poskupljenja. Međutim, dodaje Vukadinović, u slučaju da pored goriva skoče i cene drugih energenata, trebalo bi očekivati rast cena domaćih roba. On dodaje da poskupljenja može da izazove i kurs evra. Naime, ako on nastavi da raste ovom brzinom, privrednici će biti prinuđeni da koriguju cene svojih proizvoda, ističe Vukadinović.

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije naglašava da stalni rast cena energenata kao i drugih proizvoda i usluga smanjuje kupovnu moć potrošača i povratno izaziva smanjenje proizvodnje.

- Od januara do danas, a takav je slučaj ne samo kod nas već u mnogim industrijskim granama, proizvodnja je opala za 20 do 30 odsto. Kupovna moć je veoma smanjena i neke kolege su na to odgovorile snižavanjem cena pekarskih proizvoda. Ne očekujem da će hleb poskupeti već u ovom trenutku. Međutim, s obzirom na rast cena goriva, raznih usluga i kursa evra, za najviše četiri do pet meseci nastupiće eskalacija krize, odnosno doći će do masovnog poskupljenja privrednih proizvoda. S obzirom na slabu kupovnu moć, postavlja se pitanje da li će to biti izdržljivo za građane - ističe Pralica.

Milena Radulović, PR trgovinskog lanca Jabuka kaže za Danas da u tom preduzeću nemaju zvaničnih najava da će njihovi dobavljači podići cene svojih roba.

- Za sada nas niko nije obavestio da će podići cene svojih proizvoda. Iz medija sam saznala da neki proizvođači planiraju da dignu cene, pa se tako može čuti da će skočiti nabavna cena svinjskog mesa. I pored toga, mi nemamo nikakvih zvaničnih najava. Da li će do njih doći u narednih nekoliko dana preostaje da vidimo. Situacija je takva da je kupovna moć potrošača smanjena. U poslednjih mesec dana promet je opao za 10 do 15 odsto i primetno je da građani kupuju samo najosnovnije prehrambene proizvode. Kupuje se uglavnom jeftinije svinjsko i pileće meso, dok je promet skupljih mesnih proizvoda znatno opao. S obzirom na situaciju, ne verujem da se bilo kome isplati da se dižu cene. Smatram da je potrebno da proizvođači, uvoznici, trgovci i predstavnici vlasti naprave dogovor na koji način izaći iz krize koja je nastala poskupljenjem goriva i rastom kursa evra kako bi se potrošači zaštitili na najadekvatniji način - zaključuje naša sagovornica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik