Crna Gora od danas u STO

Bez autora
Apr 29 2012

Crna Gora je danas postala 154. punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije, nakon što je prije mjesec Generalnom direktoratu STO predala ratifikaciona dokumenta, usvojena u parlamentu. Protokol priključenja STO potpisali su 18. decembra 2011. u Ženevi u ime Crne Gore predsjednik Vlade Igor Lukšić i generalni direktor STO Paskal Lami. Protokol o pristupanju Crne Gore zvanično počinje da se primjenjuje 1. maja i tog dana se neće ništa specijalno promijeniti u uobičajenoj trgovini, ali će crnogorski proizvođači roba i pružaoci usluga dobiti mogućnost jednostavnijeg pristupa tržištima članica STO. Članstvo u STO za Crnu Goru predstavlja integraciju u globalne trgovinske tokove, koji bi trebalo da donesu samo korist domaćoj privredi i razvoju zemlje, ali i procesu evropskih integracija. Crna Gora će govoriti istim trgovačkim i investicionim jezikom kao i većina zemalja svijeta, jer će poslovati po sistemu pravila što će u krajnjem omogućiti lakši protok roba.

Crna Gora od danas u STOCrna Gora je danas postala 154. punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije, nakon što je prije mjesec Generalnom direktoratu STO predala ratifikaciona dokumenta, usvojena u parlamentu.

Protokol priključenja STO potpisali su 18. decembra 2011. u Ženevi u ime Crne Gore predsjednik Vlade Igor Lukšić i generalni direktor STO Paskal Lami.

Protokol o pristupanju Crne Gore zvanično počinje da se primjenjuje 1.maja i tog dana se, kako su ranije u izjavama za Pobjedu objašnjavali iz Ministarsva ekonomije, neće ništa specijalno promijeniti u uobičajenoj trgovini, ali će crnogorski proizvođači roba i pružaoci usluga dobiti mogućnost jednostavnijeg pristupa tržištima članica STO.

Članstvo u STO za Crnu Goru predstavlja integraciju u globalne trgovinske tokove, koji bi trebalo da donesu samo korist domaćoj privredi i razvoju zemlje, ali i procesu evropskih integracija.

Crna Gora će govoriti istim trgovačkim i investicionim jezikom kao i većina zemalja svijeta, jer će poslovati po sistemu pravila što će u krajnjem omogućiti lakši protok roba. Ipak, pored svih načelnih povoljnosti za prepoznavanje konkretnih benefita, kako ocjenjuju iz ovog resora, treba vremena.

Najviše se priželjkuje privlačenje stranih investicija, jer će članstvo u STO, kroz vladavinu prava, efikasne procedure, transparentnost, predvidivost, stabilnost... uspostaviti povoljan poslovni ambijent.

Iz Ministarstva ekonomije ranije su savjetovali privrednike da se bolje upoznaju sa pravilima STO, kako bi mogli da koriste pogodnosti koje nudi članstvo.

- Često govorimo da će članstvo u STO dovesti do određenih olakšica u trgovini, ali to ne znači liberalizaciju u smislu snižavanja carinskih stopa, nego poštovanja međunarodnih pravila, odnosno lakšeg kretanja roba. Nema kratkoročnih efekata koje bi privrednici mogli da osjete danom primjene pravila STO. To se odnosi na dugoročne koristi od prihvatanja sporazuma o slobodnom kretanju robe, intelektualnoj svojini, mogućnosti rješavanja trgovinskih sporova..., odnosno lakoća poslovanja i predvidljivost procedura – objasnili su ranije iz Ministarstva ekonomije.

Crnogorska Vlada je završila i usaglašavanje carinskih tarifa koje će se primjenjivati za uvoz robe iz zemalja članica te organizacije, a zakon je u skupštinskoj proceduri.

Početak primjene tarifa vezanih za STO, kako je ranije pisala Pobjeda, neće ugroziti domaću privredu u smislu visine carinskih stopa, jer se 73 odsto crnogorskog uvoza i 97 odsto izvoza odvija sa zemljama sa kojima Crna Gora ima već zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, gdje je carinska stopa nulta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik