Deklarisanje piva: Uvoznici ne poštuju bh. propise

Bez autora
Mar 01 2015

Nijedno uvozno pivo na bh. tržištu na deklaraciji nema oznaku EXPORT ONLY, a moralo bi imati. Naime, u Pravilniku o pivu, koji je stupio na snagu u septembru 2010. godine, u dijelu koji govori o deklarisanju piva stoji: "Pivo koje nije proizvedeno u BiH mora biti jasno obilježeno tekstom EXPORT ONLY na etiketi s prednje strane, slovima veličine minimalno pet milimetara". Ni na jednoj uvoznoj boci piva ili limenci, koje smo pregledali, nema oznake propisane Pravilnikom o pivu. Malo istraživanje koje smo proveli u jednom sarajevskom marketu uključivalo je pive proizvedene u inostranstvu, a riječ je o karlovačkom pivu, laškom, tuborgu, pan pivu, holstenu, heinekenu, carlsbergu, beck'su i heinekenu amsterdam. Zašto uvoznici ne poštuju propise BiH? Odgovor vjerovatno leži u činjenici da niko i ne traži da se propisi poštuju.

Deklarisanje piva: Uvoznici ne poštuju bh. propiseNijedno uvozno pivo na bh. tržištu na deklaraciji nema oznaku EXPORT ONLY, a moralo bi imati. Naime, u Pravilniku o pivu, koji je stupio na snagu u septembru 2010. godine, u dijelu koji govori o deklarisanju piva stoji: "Pivo koje nije proizvedeno u BiH mora biti jasno obilježeno tekstom EXPORT ONLY na etiketi s prednje strane, slovima veličine minimalno pet milimetara".

Inspekcija

Ni na jednoj uvoznoj boci piva ili limenci, koje smo pregledali, nema oznake propisane Pravilnikom o pivu. Malo istraživanje koje smo proveli u jednom sarajevskom marketu uključivalo je pive proizvedene u inostranstvu, a riječ je o karlovačkom pivu, laškom, tuborgu, pan pivu, holstenu, heinekenu, carlsbergu, beck'su i heinekenu amsterdam. Zašto uvoznici ne poštuju propise BiH? Odgovor vjerovatno leži u činjenici da niko i ne traži da se propisi poštuju.

U Agenciji za sigurnost hrane, koja je pripremila i Vijeću ministara BiH predložila ovaj pravilnik, kazali su nam da ova institucija samo predlaže propise, te ih nastoji i što većoj mjeru uskladiti sa legislativom Evropske unije. Naravno, podsjećaju da se što je usvojeno kao propis, mora se i poštovati, ali za kontrolu primjene propisa zadužene su inspekcije i privredni subjekti.

Bez odgovora

Kontrolu proizvoda, od sastava, zdravstvene ispravnosti do ispravnosti deklaracija, vrše entitetski inspektorati. Ukoliko inspekcijski organi utvrde da roba koja se uvozi u BiH nije usklađena sa propisima naše zemlje, roba se zadržava u carinskim terminalima koji su u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

S obzirom na to da Federalna uprava za inspekcijske poslove i Republički inspektorat RS-a imaju kancelarije u carinskim ispostavama, te da uvoznici, da bi mogli završiti carinski postupak, moraju prvo donijeti potvrdu od inspekcije, nejasno je kako onda na tržište dolazi pivo koje nema ispravnu deklaraciju.

Pojašnjenje kako dolazi ovoga iz Federalne uprave za inspekcijske poslove još nismo dobili, iako je zahtjev upućen u srijedu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik