Dok je monopola države i interesnih grupa nema realnih cijena na tržištu

Bez autora
Feb 22 2015

Iako je u ovoj sedmici došlo do povećanja cijena nafte i naftnih derivata, to neće izazvati dizanje cijena proizvoda i usluga, mišljenja je Mesud Lakota iz Udruženja potrošača BiH. Tržište u BiH je prešlo na formiranje slobodnih cijena, a imamo monopol i od strane države i pojedinih firmi, tako da je nerealno očekivati da dođe do stabilizacije tržišta, kazao Mesud Lakota. Ako imate jedan monopol koji diktira cijene, onda nije realno tražiti smanjenje cijena. U BiH najveću ulogu u tome igraju interesne grupe, lobiji, a neuređenost tržišta ogleda se u nepostojanju zdrave konkurencije, kazao je Lakota. On smatra da je nepostojanje strategija na bilo kojem nivou jedan od razloga za ovakvo stanje u BiH.

Dok je monopola države i interesnih grupa nema realnih cijena na tržištuIako je u ovoj sedmici došlo do povećanja cijena nafte i naftnih derivata, to neće izazvati dizanje cijena proizvoda i usluga, mišljenja je Mesud Lakota iz Udruženja potrošača BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Tržište u BiH je prešlo na formiranje slobodnih cijena, a imamo monopol i od strane države i pojedinih firmi, tako da je nerealno očekivati da dođe do stabilizacije tržišta, kazao Mesud Lakota.

- Ako imate jedan monopol koji diktira cijene, onda nije realno tražiti smanjenje cijena. U BiH najveću ulogu u tome igraju interesne grupe, lobiji, a neuređenost tržišta ogleda se u nepostojanju zdrave konkurencije – kazao je Lakota.

On smatra da je nepostojanje strategija na bilo kojem nivou jedan od razloga za ovakvo stanje u BiH.

- Govorimo o strategiji u svim oblastima i njenim ciljevima. Mi ne znamo koliko nam treba krompira za ishranu stanovništva, koliko vode, a koja se stalno uvozi. Nema niko ko će reći zasićeno je tržište, ne možemo više uvoziti – kazao je Lakota.

Lakota je mišljenja da je postojala jasna strategija u poljoprivredi, neko bi predvidio poplave, pa bi se vodilo računa o potrebama stanovništva za brašnom, a ne kao sad što imamo za 30% potreba, a ostalo se mora uvoziti.

- Zato imamo neuređenost tržišta, visoke cijene, nezaposlenost, socijalne probleme – zaključio je Lakota.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik