Država spremna da interveniše iz robnih rezervi

Bez autora
Aug 22 2012

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je povodom najava brojnih poskupljenja da država neće sedeti skrštenih ruku i da je spremna i da interveniše iz robnih rezervi. Najavljena poskupljenja ne samo da smanjuju promet u trgovinama, već značajno utiču na životni standard stanovništva.Uredba o maržama ostaće na snazi, ali sada će biti važnije da se preduzmu mere koje će kod proizvođača smanjiti pritisak.

Država spremna da interveniše iz robnih rezerviPotpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je povodom najava brojnih poskupljenja da država neće sedeti skrštenih ruku i da je spremna i da interveniše iz robnih rezervi.

On je u izjavi za današnje izdanje dnevnog lista Danas ukazao na to da najavljena poskupljenja ne samo da smanjuju promet u trgovinama, već značajno utiču na životni standard stanovništva.

Uredba o maržama ostaće na snazi, ali sada će biti važnije da se preduzmu mere koje će kod proizvođača smanjiti pritisak, istakao je ministar i dodao da su već uspostavljeni kontakti sa njima u cilju razgovora o tome šta može da se preduzme.

Spremni smo i da intervenišemo iz robnih rezervi, ali je u ovom trenutku važno da prvo utvrdimo bilanse, ponovio je Ljajić i precizirao da pšenice ima približno dva miliona tona, što zadovoljava domaće potrebe, pri čemu se ona i dalje otkupljuje kako bi moglo da se interveniše na tržištu.

Sa kukuruzom, sojom i suncokretom situacija je znatno lošija, a to direktno utiče na povećanje proizvodne cene mesa. U zalihama kod robnih rezervi imamo oko 70 miliona tona kukuruza i videćemo kakve su mogućnosti da se tim količinama interveniše kod proizvođača kako bismo smanjili njihove troškove, objasnio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik