DZS potvrdio realni porast prometa u trgovini na malo u rujnu za 1,4 posto

Bez autora
Nov 12 2014

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u rujnu ove godine realno je porastao za 1,4 posto na godišnjoj razini, prema rujnu lani, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) i time potvrdio nedavno objavljene prve podatke o porastu potrošnje u rujnu. Promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na pretežnu djelatnost, u rujnu ove godine na mjesečnoj bazi, prema kolovozu, bilježi nominalni rast od 0,2 posto, ali i realni pad od 0,3 posto, pokazuju desezonirani podaci DZS-a. Na godišnjoj razini, prema rujnu lani, kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo nominalno je rastao za 0,6 posto, a realno za 1,4 posto. Godišnja stopa rasta potrošnje tako je u rujnu znatno viša od one iz kolovoza, koja je iznosila tek 0,3 posto. Takvo kretanje analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), prilikom objave prvih rezultata, pripisali su djelomice niskoj bazi, "uzme li se u obzir da je u rujnu prošle godine promet u trgovini na malo zabilježio realan godišnji pad od 0,5 posto, dok je u rujnu 2012. pad iznosio 4,5 posto".

DZS potvrdio realni porast prometa u trgovini na malo u rujnu za 1,4 postoPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj u rujnu ove godine realno je porastao za 1,4 posto na godišnjoj razini, prema rujnu lani, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) i time potvrdio nedavno objavljene prve podatke o porastu potrošnje u rujnu.

Promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na pretežnu djelatnost, u rujnu ove godine na mjesečnoj bazi, prema kolovozu, bilježi nominalni rast od 0,2 posto, ali i realni pad od 0,3 posto, pokazuju desezonirani podaci DZS-a.

Na godišnjoj razini, prema rujnu lani, kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo nominalno je rastao za 0,6 posto, a realno za 1,4 posto. Godišnja stopa rasta potrošnje tako je u rujnu znatno viša od one iz kolovoza, koja je iznosila tek 0,3 posto.

Takvo kretanje analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), prilikom objave prvih rezultata, pripisali su djelomice niskoj bazi, "uzme li se u obzir da je u rujnu prošle godine promet u trgovini na malo zabilježio realan godišnji pad od 0,5 posto, dok je u rujnu 2012. pad iznosio 4,5 posto". No, drže da je rastu trgovine na malo "vjerojatno pridonio i rujanski rast prodaje novih automobila".

Promatrano prema pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata koji ostvaruju promet od trgovine na malo, rast se prometa na godišnjoj razini bilježi u svim djelatnostima, a najviše je, za 5,8 posto, porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima (osim motornim gorivima).

U trgovini na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima promet je istodobno rastao za minimalnih 0,1 posto, dok rast prometa u maloprodaji motornih goriva i maziva iznosi 2,1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik