EU: Sve više jeftinih robnih marki

Bez autora
Dec 10 2012

Zbog osiromašenja evropskih potrošača, proizvođači sve češće lansiraju jeftinije robne marke nazvane "popularno pozicionirani proizvodi" (PPP). Nova žrtva krize je potrošnja domaćinstava koja je u Francuskoj opala za 0,2 odsto u oktobru, prema podacima INSEE, francuskog zavoda za statistiku, a smanjeni su čak i izdaci za hranu i kozmetiku koji su najduže odolevali padu. Osiromašenje potrošača, u Evropi, nije, međutim, iznenadilo velike brendove. Već od 2009. poznate svetske kompanije izlaze na tržiste sa novim robnim markama, manje skupim od tradicionalnih. Neke su u početku bile namenjene samo zemljama u razvoju, pre nego što su komercijalizovane u Evropi. Ovi "popularno pozicionirani proizvodi", prema marketinškoj terminologiji, omogućavaju proizvođačima da ne degradiraju cenu i kvalitet glavnih marki. Tako je u 2009. na ultra konkurentnom tržištu pelena za bebe, kompanija P&G, svetska marka broj jedan u ovoj branši, zajedno sa Pampersom, lansirala 20 odsto jeftiniju marku Pampers simpli draj.

EU: Sve više jeftinih robnih markiZbog osiromašenja evropskih potrošača, proizvođači sve češće lansiraju jeftinije robne marke nazvane "popularno pozicionirani proizvodi" (PPP).

Nova žrtva krize je potrošnja domaćinstava koja je u Francuskoj opala za 0,2 odsto u oktobru, prema podacima INSEE, francuskog zavoda za statistiku, a smanjeni su čak i izdaci za hranu i kozmetiku koji su najduže odolevali padu.

Osiromašenje potrošača, u Evropi, nije, međutim, iznenadilo velike brendove, piše francuski Pari mač. Već od 2009. poznate svetske kompanije izlaze na tržiste sa novim robnim markama, manje skupim od tradicionalnih.

Neke su u početku bile namenjene samo zemljama u razvoju, pre nego što su komercijalizovane u Evropi, objašnjava Iv Maren iz konsultantske kuće "Kurt Salmon".

Ovi "popularno pozicionirani proizvodi", prema marketinškoj terminologiji, omogućavaju proizvođačima da ne degradiraju cenu i kvalitet glavnih marki, ističe Maren.

Tako je u 2009. na ultra konkurentnom tržištu pelena za bebe, kompanija P&G, svetska marka broj jedan u ovoj branši, zajedno sa Pampersom, lansirala 20 odsto jeftiniju marku Pampers simpli draj.

Uspešan primer prilagođavanja tendencijama na tržištu je i kompanija Nestle sa svojim jeftinim proizvodom za masovnu potrošnju - Neskafa "3 u 1".

Giganti iz agrobiznisa pokušavaju da se suprotstave posledicama opadanja kupovne moći i brojnim akcijama za potrošace, kaže Maren, dodajući da se, prema navodima predstavnika grupe Karfur (Carrefour), francuskog lanca hipermarketa, neki proizvodi, kao što su pelene i deterdženti, ponekad prodaju po proizvođačkim cenama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik