Gorenje: Najveći rast izvan Europe, marže sve bolje

Bez autora
Aug 23 2014

Prihodi od prodaje Gorenja su u odnosu na isti period prethodne godine povećani za 1,8% te su do kraja lipnja iznosili 600,7m EUR. Organski rast je pritom ostvaren i u osnovnoj djelatnosti proizvodnje kućanskih aparata i u području Portfolio investicija. Prihodi od prodaje kućanskih aparata su povećani za 0,6%, odnosno 4,2% ako bi se zanemarile tečajne razlike, dok je rast prihoda od Portfolio investicija iznosio 8,5%. Najveći rast po tržištima je zabilježen izvan Europe (24,3%) gdje je ostvareno 9,4% ukupne prodaje, dok je u istom periodu lani udio iznosio 7,7%. Gorenje je uspješno završenom relokacijom proizvodnje i restrukturiranjem prodajne mreže uspjelo smanjiti troškove radne snage za 10,5%. Nakon relokacije uštede su ostvarene i na troškovima energije, ali su povećani troškovi logistike, što je bilo i očekivano...

Gorenje: Najveći rast izvan Europe, marže sve boljePrihodi od prodaje Gorenja su u odnosu na isti period prethodne godine povećani za 1,8% te su do kraja lipnja iznosili 600,7m EUR. 

Organski rast je pritom ostvaren i u osnovnoj djelatnosti proizvodnje kućanskih aparata i u području Portfolio investicija. Prihodi od prodaje kućanskih aparata su povećani za 0,6%, odnosno 4,2% ako bi se zanemarile tečajne razlike, dok je rast prihoda od Portfolio investicija iznosio 8,5%. Najveći rast po tržištima je zabilježen izvan Europe (24,3%) gdje je ostvareno 9,4% ukupne prodaje, dok je u istom periodu lani udio iznosio 7,7%.

Gorenje je uspješno završenom relokacijom proizvodnje i restrukturiranjem prodajne mreže uspjelo smanjiti troškove radne snage za 10,5%. Nakon relokacije uštede su ostvarene i na troškovima energije, ali su povećani troškovi logistike, što je bilo i očekivano.

EBITDA je povećana za 17% na 43m EUR, dok je neto dobit iznosila 3m EUR (-7,8m EUR u prvom polugodištu lani). Gledano sa strane marži, EBITDA marža je povećana s 6,2% na 7,2%, dok je profitna marža s -1,3% narasla na 0,5%.
 Poboljšanje je zabilježeno i sa strane zaduženosti pa je neto dug pao za 6,3% na 405m EUR. Neto novčani tok iz poslovnih aktivnosti je još uvijek negativan (-23m EUR), ali i tu je zabilježeno poboljšanje u odnosu na lanjskih -29m EUR. Negativna vrijednost ipak nije zabrinjavajuća budući da je karakteristična za kompaniju za ovaj period godine.

Nakon perioda na koji se odnosi ovaj izvještaj, odnosno u srpnju, kompanija je povećala broj dionica nakon što je dug prema Gorenjskoj banci i IFC-u pretvoren u kapital.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik