Hrana skuplja 20 odsto

Bez autora
Sep 26 2011

I početak oktobra u znaku je novih, viših cena u trgovinama! Većina dobavljača već se „ispucala“ sa poskupljenjima za ovu godinu, cenovnike ovih dana menjaju uglavnom manji proizvođači, a poskupljuju i neke privatne trgovačke marke. Cene, istina, nisu menjali brzim tempom kao njihove brendirane kolege, ali zato šalju cenovnike u trgovine „teže“ i do 20 odsto. Krajem ove i početkom naredne nedelje očekuje se rast cena pojedinih mesnih prerađevina, slatkiša, sireva, začina, konzervi, pirinča, ali i sveže ribe od dva do devet odsto, a u nekim slučajevima i za petinu. Trgovci kažu da su dobili najave da će do kraja nedelje poskupeti do 20 odsto i pakovane grickalice, kao što su kikiriki, badem, pistaći. Potrošači se, po starom lošem običaju, početkom svakog meseca susreću sa novim poskupljenjima hrane, što negativno utiče na ionako tanak budžet. Prosečnom domaćinstvu u Srbiji standardno, hrana, piće, komunalije i transport odnesu gotovo 70 odsto prihoda, a građani vrlo teško sklapaju kraj s krajem i sa postojećim izdacima. Svako novo povećanje cena odraziće se i na slabiji promet i lošiji život građana.

Hrana skuplja 20 odstoI početak oktobra u znaku je novih, viših cena u trgovinama! Većina dobavljača već se „ispucala“ sa poskupljenjima za ovu godinu, cenovnike ovih dana menjaju uglavnom manji proizvođači, a poskupljuju i neke privatne trgovačke marke.

Cene, istina, nisu menjali brzim tempom kao njihove brendirane kolege, ali zato šalju cenovnike u trgovine „teže“ i do 20 odsto.

Krajem ove i početkom naredne nedelje očekuje se rast cena pojedinih mesnih prerađevina, slatkiša, sireva, začina, konzervi, pirinča, ali i sveže ribe od dva do devet odsto, a u nekim slučajevima i za petinu. Trgovci kažu da su dobili najave da će do kraja nedelje poskupeti do 20 odsto i pakovane grickalice, kao što su kikiriki, badem, pistaći...

- Potrošači se, po starom lošem običaju, početkom svakog meseca susreću sa novim poskupljenjima hrane, što negativno utiče na ionako tanak budžet - smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

- Prosečnom domaćinstvu u Srbiji standardno, hrana, piće, komunalije i transport odnesu gotovo 70 odsto prihoda, a građani vrlo teško sklapaju kraj s krajem i sa postojećim izdacima. Svako novo povećanje cena odraziće se i na slabiji promet i lošiji život građana.

I mada su novi cenovnici opet niži od konkurencije, to i nije neka uteha za građane, kojima sve manje ostaje para za kupovinu hrane. Tim pre, što su nedavno u većini trgovina u Srbiji značajno poskupele namirnice - pojedine vrste viršli i kobasica, sokova, napolitanki i kekseva, mlečnih prerađevina... Konditori su poskupeli su za pet, suhomesnati proizvodi od tri do devet odsto, maslac i pavlaka za tri, a neki sirevi čak 20 odsto.

Trgovci kao razloge poskupljenja uglavnom navode poskupljenja kod proizvođača i više cene sirovina. Istovremeno, proizvođači kažu da je rast cena sirovina i energenata glavni uzrok novog poskupljenja hrane. Za sada „miruju“ cene hleba, ulja i šećera, dok cene voća i povrća sezonski padaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik