Ikea će u Srbiju uložiti milijardu evra

Bez autora
Mar 21 2010

Švedska kompanija Ikea će u Srbiji uložiti milijardu evra u narednih sedam do 10 godina. Ikea ima dugoročne planove vezane za srpsko tržište. Ta švedska fabrika nameštaja od pre nekoliko godina uspešno sarađuje sa dobavljačima iz Srbije. Menadžment Ikee planira ne samo da u Srbiji prodaje robu i da otvori šoping centar, već žele i da proizvode nameštaj. U svakoj zemlji u kojoj Ikea posluje otvaranje šoping centra je povezano sa pokretanjem proizvodnje. Bez obzira na poteškoće koje menadžment Ikee ima da pronađe odgovarajuću lokaciju za izgradnju prodajnog centra. Kreatori ekonomske politike u Srbiji moraju da nastave da rade na poboljšanju poslovne klime, ali i da istraju na putu reformi i približavanja Evropskoj uniji. Srbija je vrlo važno tržište, posmatrano iz perspektive potencijalnih švedskih ulagača, kao i firmi koje su već investirale.

Ikea će u Srbiju uložiti milijardu evraŠvedska kompanija Ikea će u Srbiji uložiti milijardu evra u narednih sedam do 10 godina, najavio je ambasador Švedske u Beogradu Krister Bringeus.

U intervjuu za beogradski mesečnik "Magazin Biznis", koji izlazi sutra, on je rekao da Ikea ima dugoročne planove vezane za srpsko tržište, dodajući da ta švedska fabrika nameštaja od pre nekoliko godina uspešno sarađuje sa dobavljačima iz Srbije.

- Nisam direktno uključen u pregovore, ali i nije moj posao da pregovaram u ime privatne kompanije. Ono što znam je da menadžment Ikee planira ne samo da u Srbiji prodaje robu i da otvori šoping centar, već žele i da proizvode nameštaj - rekao je Bringeus.

Kako je dodao švedski ambasador, u svakoj zemlji u kojoj Ikea posluje otvaranje šoping centra je povezano sa pokretanjem proizvodnje. Bez obzira na poteškoće koje menadžment Ikee ima da pronađe odgovarajuću lokaciju za izgradnju prodajnog centra, Bringeus je izrazio nadu da će u razgovorima sa Vladom Srbije uspeti da nađu odgovarajuće rešenje.

Ambasador Švedske je napomenuo da kreatori ekonomske politike u Srbiji moraju da nastave da rade na poboljšanju poslovne klime, ali i da istraju na putu reformi i približavanja Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, Srbija je vrlo važno tržište, posmatrano iz perspektive potencijalnih švedskih ulagača, kao i firmi koje su već investirale.

- Regionalno posmatrano, geostrateški položaj je odličan, praktično se nalazite u centru regiona. Takođe, Srbija ima brojne prednosti kao što su kvalitetna, obrazovana ali i jeftina radna snaga. Još jedna prednost za razvoj ekonomskih odnosa je ta što je srpska dijaspora u Švedskoj brojna - rekao je on.

Bringeus je istakao da Srbija ne sme da "smetne s uma da je konkurencija u regionu, kada je o privlačenju investicija reč, vrlo žestoka". On je napomenuo da je jedna od najvećih prepreka za poslovanje u Srbiji korupcija, ističući da je reč je o ozbiljnom problemu sa kojim predstavnici srpske vlasti moraju energičnije da se uhvate u koštac.

Na pitanje koji recept za izlazak iz krize Srbija treba da primeni, švedski ambasador je rekao da Srbija mora da nastavi proces privatizacije i da ga u skorije vreme okonča, da ohrabri potencijalne investitore i poboljša investicionu klimu.

"Osim dolaska velikih kompanija, koji će omogućiti povećanje zaposlenosti, važno je i da kreatori ekonomske politike ohrabre privrednike da pokreću mali i srednji biznis, jer je to motor razvoja", rekao je ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik