Investicija od osam miliona eura u Fabriku duvana Banja Luka

Bez autora
Jan 23 2014

Većinski vlasnik Fabrike duvana Banja Luka, Bulgartabac-Blagoevgrad BT AD, planira uložiti osam miliona eura za nadogradnju fabričkih proizvodnih pogona i skladištenja. Bulgartabac-Blagoevgrad BT AD je putem akvizicije stekao 70,6 posto dionica Fabrike duvana Banja Luka 17. septembra 2013. godine, čime je postao njen većinski vlasnik. Samo četiri mjeseca nakon akvizicije investicije su počele. Proizvodne linije za tvrda pakovanja sa zaobljenim ivicama će uskoro biti operativne, dok se linija za tvrdo pakovanje u Slims formatu također obnavlja. To će omogućiti fabrici da počne sa proizvodnjom brenda E ♥ A slims za tržište država u jadranskoj regiji. Prvih 15 tona rezanog duhana za 100-gramsko i 250-gramsko pakovanje duvana za motanje i duvanja za tubiranje već se proizvode u ovoj fabrici. Poznati brend cigareta Long već sada ima bolji ukus i novo moderno tvrdo pakovanje sa zaobljenim ivicama.

Investicija od osam miliona eura u Fabriku duvana Banja LukaVećinski vlasnik Fabrike duvana Banja Luka, Bulgartabac-Blagoevgrad BT AD, planira uložiti osam miliona eura za nadogradnju fabričkih proizvodnih pogona i skladištenja...

Bulgartabac-Blagoevgrad BT AD je putem akvizicije stekao 70,6 posto dionica Fabrike duvana Banja Luka 17. septembra 2013. godine, čime je postao njen većinski vlasnik. Samo četiri mjeseca nakon akvizicije investicije su počele.

Proizvodne linije za tvrda pakovanja sa zaobljenim ivicama će uskoro biti operativne, dok se linija za tvrdo pakovanje u Slims formatu također obnavlja. To će omogućiti fabrici da počne sa proizvodnjom brenda E ♥ A slims za tržište država u jadranskoj regiji.

Prvih 15 tona rezanog duhana za 100-gramsko i 250-gramsko pakovanje duvana za motanje i duvanja za tubiranje već se proizvode u ovoj fabrici. Poznati brend cigareta Long već sada ima bolji ukus i novo moderno tvrdo pakovanje sa zaobljenim ivicama.

Plan je hiljadu tona cigareta

Planirano je da u 2014. godini Fabrika duvana Banja Luka proizvede oko 1.000 tona cigareta i rezanog duvana. Akvizicija Fabrike duvana Banja Luka je dio politike Bulgartabaca za širenje izvoznih tržišta.

Fabrika ima stratešku centralnu poziciju među članicama CEFTA sporazuma, koja omogućuje bescarinski pristup tržištu od 38 milijardi cigareta. Fabrika je jedna od dvije u kojoj se proizvode domaći brendovi cigareta na području Bosne i Hercegovine.

Specijalizirana je za proizvodnju mekih pakovanja cigareta i tvrdog pakovanja, kao i ostalih duvanskih proizvoda (rezanog duvana).

Pored Bulgartabac brendova, koji će se proizvoditi u fabrici, nastavit će se i proizvodnja tradicionalnih domaćih brendova poput "Morave" i "Hercegovine" u mekom pakovanju, i "Long" u tvrdom pakovanju.

U akviziciju Blagoevgrad-BT AD također je uključeno i 80 trafika, koje se nalaze u različitim gradovima Bosne i Hercegovine, a koje će prerasti u moderan lanac trafika.

Lična karta Bulgartabaca

Bulgartabac je firma sa 67 godina iskustva i tradicije u preradi i trgovini sirovog duvana, kao i u proizvodnji duvanskih proizvoda. Zauzima značajnu ulogu u istoriji Bugarske, kao jedne od najvećih i najznačajnijih bugarskih kompanija, značajno doprinoseći ekonomskom razvoju zemlje.

U posljednjih 65 godina Bulgartabac je proizveo gotovo 5.000.000.000.000 cigareta.

Bulgartabac danas predstavlja brzo rastuću kompaniju, koja nudi širok spektar kvalitetnih brendova po konkurentnim cijenama. Mi smo lider na bugarskom tržištu i dalje širimo prisutnost na međunarodnom tržištu nudeći široku paletu proizvoda. Naš proizvodni pogon se sastoji od dvije fabrike za proizvodnju cigareta, i jedne fabrike za preradu duvana, koje ispunjavaju svjetske standarde, imaju modernu opremu i koriste najnovije tehnologije u industriji. Izrađuju sve duvanske mješavine u različitim proizvodnim formatima. Ovisno o tržištu, fleksibilni su u ponudi različitih vrsta pakovanja sa različitim brojem cigareta. Najpopularniji brendovi su Prestige, Victory, Eva, MM, GD, Global, Welcome i S Class.

Rast je ubrzan na području centralne i istočne Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.  Smješteni su na prelazu trgovinskih tokova Rusije, zapadne Europe i Afrike. Članstvo Bugarske u EU osigurava direktan pristup tržištima EU, bez dodatnih uvoznih naknada i dužnosti.  Jednostavan pristup međunarodnoj cesti, pruzi i pomorskim transportnim objektima sa direktim pristupom  glavnim međunarodnim putevima preko Crnog mora.

Svjetski standardi

Proizvodni pogoni ispunjavaju svjetske standarde. Moderni objekti povećavaju količinu prometa, efikasnost proizvodnje i poboljšanje performanse životne sredine, smanjenjem potrošnje električne energije i topline te smanjenjem štetnih emisija. Ciljevi koje žele ostvariti u budućnosti tiču se kontinuiranog rasta i želje da imaju vrijedno mjesto među vodećim kompanijama u industriji, a najviše od svega imaju za cilj da nastave kvalitetnu proizvodnju uspješnih brendova.

Bulgartabac je kompanija koja živi u sadašnjosti, razmišlja o budućnosti i uči iz prošlosti. Bogato nasljeđe i godine usavršavanja neće imati nikakvu vrijednost ukoliko nemamo hrabrosti i mudrosti da krenemo naprijed i iskoristimo sve nove mogućnosti za razvoj. 

Glavni cilj je zauzimanje zasluženog mjesta među svjetskim liderima u ovoj industriji, kao firma sa uspješnim brendovima, koji ispunjavaju međunarodne standarde i koji odgovaraju na sva očekivanja svojih kupaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik