Ispunjena većina preduslova za članstvo u STO

Bez autora
Apr 28 2013

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je u petak sa zamenikom generalnog sekretara za trgovinu Evropske unije Peterom Velasom o izazovima sa kojima se Srbija susreće na putu ka punopravnom članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO). Članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji jedan je od neophodnih uslova za prijem naše zemlje u EU. U procesu pristupanja STO, pred Srbiju neće biti postavljen nijedan uslov koji ne važi za preostalih 159 dražava članica ove međunarodne organizacije. Srbija je ispunila većinu preduslova za članstvo u STO i ostalo je da se okončaju bilateralni pregovori sa Indijom, Brazilom i Ukrajinom, kao i da se u po jednom članu izmene tri trenutno važeća zakonska propisa.

Ispunjena većina preduslova za članstvo u STOPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je u petak sa zamenikom generalnog sekretara za trgovinu Evropske unije Peterom Velasom o izazovima sa kojima se Srbija susreće na putu ka punopravnom članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Zamenik generalnog sekretara za trgovinu Evropske unije Peter Velas istakao je tokom susreta da je članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji jedan od neophodnih uslova za prijem naše zemlje u EU, dodavši da u procesu pristupanja STO, pred Srbiju neće biti postavljen nijedan uslov koji ne važi za preostalih 159 dražava članica ove međunarodne organizacije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić obavestio je Petera Velasa da je Srbija ispunila većinu preduslova za članstvo u STO i da je ostalo da se okončaju bilateralni pregovori sa Indijom, Brazilom i Ukrajinom, kao i da se u po jednom članu izmene tri trenutno važeća zakonska propisa.

Ljajić je nalasio da je članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji jedan od spoljnopolitičkih prioriteta aktuelne Vlade, a Peter Velas je izrazio spremnost EU da našoj zemlji pruži svaku vrstu podrške na tom putu, dodavši da je prva prilika da Srbija postane članica ovog foruma, Ministarska konferencija STO, koja će u decembru ove godine biti održana u Indoneziji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik