Izlozi puni, džepovi prazni

Bez autora
Jan 11 2015

Talas sniženja zahvatio je praznično dekorisane izloge većine butika u Srpskoj, gdje odjeću i obuću kupci mogu pazariti i po dvostruko nižim cijenama. Da su za vrijeme praznika stanovnici "najšire ruke" može se svakodnevno vidjeti u brojnim buticima pa i prodavnicama bijele tehnike koje su krcate mušterijama. Ipak, pazari se uglavnom ono najjeftinije, dok su skupe stvari i dalje za mnoge nedostižne. Prodavci u Banjaluci ističu da djevojke i mladići najčešće kupuju majice i džempere kojima su cijene prepolovljene. Majice nudimo po cijenama od 6,90 KM do 14,90 maraka, a cijena džempera kreće se od 9,90 KM pa do 39,90 maraka, istakli su u jednom butiku u centru grada. Ima i onih koji su sebi dali oduška pa markiranu odjeću i obuću kupuju na rate, a o otplati će misliti narednih mjeseci. Tako gužve nisu zaobišle ni prodavnice sportske opreme gdje su popusti od 20 do 50 odsto.

Izlozi puni, džepovi prazniTalas sniženja zahvatio je praznično dekorisane izloge većine butika u Srpskoj, gdje odjeću i obuću kupci mogu pazariti i po dvostruko nižim cijenama.

Da su za vrijeme praznika stanovnici "najšire ruke" može se svakodnevno vidjeti u brojnim buticima pa i prodavnicama bijele tehnike koje su krcate mušterijama. Ipak, pazari se uglavnom ono najjeftinije, dok su skupe stvari i dalje za mnoge nedostižne. Prodavci u Banjaluci ističu da djevojke i mladići najčešće kupuju majice i džempere kojima su cijene prepolovljene.

- Majice nudimo po cijenama od 6,90 KM do 14,90 maraka, a cijena džempera kreće se od 9,90 KM pa do 39,90 maraka - istakli su u jednom butiku u centru grada.

Ima i onih koji su sebi dali oduška pa markiranu odjeću i obuću kupuju na rate, a o otplati će misliti narednih mjeseci. Tako gužve nisu zaobišle ni prodavnice sportske opreme gdje su popusti od 20 do 50 odsto.

- Iako je pao snijeg i dalje su najtraženije patike koje koštaju od 35 pa do 350 maraka - rekli su prodavci.

Euforija popusta stila je i u Prijedor, ali stanovnici ovog grada ne kriju da pamte i bolje dane. Ističu da im je u ovom trenutku najvažnije što mogu kupiti osnovne životne namirnice po nešto prihvatljivijim cijenama.

 - Iako je povećana prodaja za vrijeme praznika, to je daleko od ranijih vremena kada su ljudi kupovali znatno više - kaže trgovac Mirjana Panić.

U gradiškim buticima aktuelna su sniženja od 50 odsto na cjelokupan asortiman, dok zimsku kolekciju džempera i džinsa nude po cijenama nižim za 30 odsto.

- Veoma kvalitetne jakne koštaju od 195 do 215 maraka, džemperi su od 35 do 60, dok se cijena farmerki kreće od 66 do 90 maraka - kaže vlasnik butika u Gradišci Mićo Lukić.

Novogodišnja sniženja privukla su brojne Fočake, kojima je to bila odlična prilika da odjeću kupe po nižoj cijeni.

Fočanka Slađana Tešović smatra da je za male pare kupila džemper i suknju koju će iskoristiti za doček Pravoslavne nove godine, a njen sugrađanin Nenad Prvulović uštedio je na kupovini šala, koji će mu, kako kaže, dobro doći u predstojećim hladnim danima.

- Za 175 maraka sam kupila čizme i uštedjela 45 maraka - kaže Fočanka Ana Pavlović.

S druge strane, mnogo je onih koji smatraju da u RS ne postoje prave rasprodaje i da prodavci samo obmanjuju mušterije. Penzioner, koji nije želio da mu objavimo ime, a kojeg smo zatekli u jednom prijedorskom butiku, rekao je da su cijene još daleko od realnih. On je dodao da se pita otkuda ljudima novac da iz radnji iznose pune kese odjeće. Studentkinja Tamara O. iz Banjaluke smatra da je markirana odjeća i dalje preskupa, dok manje kvalitetna nije jeftina.

- Najbolje je otputovati u zemlje zapadne Evrope pa tamo možete vidjeti šta su prava sniženja. Nedavno sam bila u Gracu i kupila suknju za tri evra, dok je kod nas ista takva deset evra - rekla je Tamara O.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik