Izvoz hrane u minusu 512,4 milijuna dolara

Bez autora
Sep 07 2010

Pad izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani dok je pad uvoza bio veći za pet posto. Do manjeg pada uvoza hrane, koji je i dalje veći od milijardu dolara, došlo je zbog smanjene domaće potrošnje u recesiji. U prvih sedam mjeseci ove godine, izvezeno je poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 697,2 milijuna dolara, a uvezeno za 1.209,6 milijuna dolara što je rezultiralo deficitom od 512,4 milijuna dolara. Količinski je izvezeno 31 posto manje, a uvezeno dva posto više poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Na taj način je robni deficit smanjen za 0,8 posto iskazana u dolarima, dok je gledano u eurima povećan za 1,8 posto. Razina pokrivenosti uvoza izvozom hrane pala je na 57,6 posto, dok je još lani iznosila 64 posto. Udio deficita poljoprivrede u ukupnom robnom deficitu iznosio je 11 posto. Dakle, od jednog dolara robnog deficita, 11 centi otpada na poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Izvoz hrane u minusu 512,4 milijuna dolaraPad izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani dok je pad uvoza bio veći za pet posto.

Do manjeg pada uvoza hrane, koji je i dalje veći od milijardu dolara, došlo je zbog smanjene domaće potrošnje u recesiji.

U prvih sedam mjeseci ove godine, izvezeno je poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 697,2 milijuna dolara, a uvezeno za 1.209,6 milijuna dolara što je rezultiralo deficitom od 512,4 milijuna dolara.

Količinski je izvezeno 31 posto manje, a uvezeno dva posto više poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na taj način je robni deficit smanjen za 0,8 posto iskazana u dolarima, dok je gledano u eurima povećan za 1,8 posto. Razina pokrivenosti uvoza izvozom hrane pala je na 57,6 posto, dok je još lani iznosila 64 posto.

Udio deficita poljoprivrede u ukupnom robnom deficitu iznosio je 11 posto. Dakle, od jednog dolara robnog deficita, 11 centi otpada na poljoprivredno-prehrambene proizvode.

U odnosu na prošlogodišnje razdoblje, u prvom dijelu ove godine zabilježen je rast izvoza sirove kože te kože za štavljenje za 128 posto, izvoz organskih kemijskih proizvoda veći je za 38 posto, povrća za 18 posto, mesa i klaoničkih proizvoda za 14 posto.

Isti porast od 14 posto zabilježen je i kod izvoza kave i čaja, izvoz duhana veći je za 13 posto, voća za 10 posto, kakaa i proizvoda od kakaa osam posto, proizvoda na osnovi žitarica, brašna, škroba ili mlijeka za sedam posto, pića, alkohola i octa za tri posto.

Najveći suficit, ove godine je ostvaren kod izvoza ribe (24,3 milijuna dolara), duhana (23,6 milijuna dolara), šećera (14,8 milijuna dolara), prerađevina od riba i rakova (14,2 milijuna dolara), pića, alkohola i octa (10,1 milijuna dolara).

Najznačajniji domaći izvozni proizvodi su i dalje cigarete, šećer, razni prehrambeni proizvodi, kao što je Vegeta, tune, pšenica, pivo, duhan, kukuruz, dječja hrana, kakao proizvodi, vode, vafli i oblatne, bezalkoholna pića, slatkovodna riba, i dr.

Najveći uvoz hrane, gotovo 50 posto je iz zemalja EU-a, ali značajan je uvoz mesa iz Brazila. Uvoz se najviše raznih prehrambenih proizvoda, svinjskog mesa, goveda, hrane za kućne ljubimce, cigareta, odojaka, banana, kave, kruha i pekarskih proizvoda i dr.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik