Izvoz Vukovarsko-srijemske županije porastao 173 posto!?

Bez autora
Oct 01 2010

Vukovarsko-srijemska županija u prvih šest mjeseci 2010. godine izvezla je robe u vrijednosti od 188,3 milijuna američkih dolara, što je povećanje za 173 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Taj statistički podatak, međutim, ne daje realnu sliku istočnohrvatskoga gospodarstva koje je snažno pogođeno aktualnom krizom. Statistički rast izvoza Vukovarsko-srijemska županija i njeno gospodarstvo duguju jednoj jedinoj tvrtki. Riječ je o tvrtki R.I.G. Tehnički Servisi Grupa, registriranoj u Vukovaru, koja je ove godine, tijekom veljače i ožujka, u nizu medija prozivana zbog problema u vezi s remontom američke naftne platforme u brodogradilištu na Kaliju i dugovanja radnicima angažiranim na remontu, pa se cijelim slučajem pozabavio i Uskok. Tvrtka je samo registrirana u Vukovaru u Kudjeljarskoj ulici, a za kontakt tvrtke ponuđen je predbroj Brodsko-posavske županije (035). Njeno poslovanje, međutim, ulazi u gospodarsku statistiku Vukovarsko-srijemske županije, pa podaci za prvu polovicu 2010. godine govore da je izvoz u županiji za čak 122,3 posto veći od uvoza, jer je uvezeno robe za 84,7 milijuna dolara. Od polugodišnje statistike mnogo je vjerodostojnija ona s kraja 2009. godine kada je pokrivenost uvoza izvozom iznosila samo 56,1 posto.

Izvoz Vukovarsko-srijemske županije porastao 173 posto!?Vukovarsko-srijemska županija u prvih šest mjeseci 2010. godine izvezla je robe u vrijednosti od 188,3 milijuna američkih dolara, što je povećanje za 173 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Taj statistički podatak, međutim, ne daje realnu sliku istočnohrvatskoga gospodarstva koje je snažno pogođeno aktualnom krizom.

Statistički rast izvoza Vukovarsko-srijemska županija i njeno gospodarstvo duguju jednoj jedinoj tvrtki. Riječ je o tvrtki R.I.G. Tehnički Servisi Grupa, registriranoj u Vukovaru, koja je ove godine, tijekom veljače i ožujka, u nizu medija prozivana zbog problema u vezi s remontom američke naftne platforme u brodogradilištu na Kaliju i dugovanja radnicima angažiranim na remontu, pa se cijelim slučajem pozabavio i Uskok.

Tvrtka je samo registrirana u Vukovaru u Kudjeljarskoj ulici, a za kontakt tvrtke ponuđen je predbroj Brodsko-posavske županije (035). Njeno poslovanje, međutim, ulazi u gospodarsku statistiku Vukovarsko-srijemske županije, pa podaci za prvu polovicu 2010. godine govore da je izvoz u županiji za čak 122,3 posto veći od uvoza, jer je uvezeno robe za 84,7 milijuna dolara.

Od polugodišnje statistike mnogo je vjerodostojnija ona s kraja 2009. godine kada je pokrivenost uvoza izvozom iznosila samo 56,1 posto. Iako je i taj postotak veći od državnog prosjeka, koji je niži od 50 posto, vukovarsko-srijemsko gospodarstvo u periodu od 2004. do 2008. godine imalo je pokrivenost uvoza izvozom od 80 posto. To duguje izvoznicima iz sektora drvoprerađivačke industrije, industrije građevinskog materijala te poljoprivredno-prehrambenoj industriji, upravo onim sektorima na koje se globalna kriza najviše reflektirala te koji u prošloj i ovoj godini bilježe značajan pad izvoza.

Tako gospodarstvo te županije prvi put nakon 10 godina bilježi negativni financijski rezultat od 465 milijuna kuna, uz činjenicu da je prosječna plaća radnika iznosila samo 3389 kuna, što je za 27 posto manje od državnog prosjeka. Svemu tome treba pridodati i činjenicu da je u prvoj polovici godine 1579 pravnih i fizičkih osoba imalo nepodmirene obveze u visini od 600 milijuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik