Jačanje sistema tržišnog nadzora u Srbiji

Bez autora
Dec 11 2014

Pomoćnik ministra za tržišnu inspekciju Lidija Stojanović rekla je na konferenciji „Napravite razliku – novi sistem tržišnog nadzora” kojom je obeležen završetak projekta „Jačanje sistema tržišnog nadzora u Srbiji za neprehrambene i prehrambene proizvode” da je projekat od vitalnog značaja za jačanje kapaciteta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za pružanje bolje zaštite potrošača i osiguranje fer konkurencije bez nepotrebnih trgovinskih ograničenja. Lidija Stojanović, koja je i nacionalni direktor projekta, zaključila je da će potrošači i privrednici u Srbiji imati podjednaku korist od napretka koji je postignut uz pomoć ovog projekta Evropske unije. Državni sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač, rekla je da će novi sistem tržišnog nadzora omogućiti bolju koordinaciju i samim tim efikasniju zaštitu.

Jačanje sistema tržišnog nadzora u SrbijiPomoćnik ministra za tržišnu inspekciju Lidija Stojanović rekla je na konferenciji „Napravite razliku – novi sistem tržišnog nadzora” kojom je obeležen završetak projekta „Jačanje sistema tržišnog nadzora u Srbiji za neprehrambene i prehrambene proizvode” da je projekat od vitalnog značaja za jačanje kapaciteta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za pružanje bolje zaštite potrošača i osiguranje fer konkurencije bez nepotrebnih trgovinskih ograničenja.

Lidija Stojanović, koja je i nacionalni direktor projekta, zaključila je da će potrošači i privrednici u Srbiji imati podjednaku korist od napretka koji je postignut uz pomoć ovog projekta Evropske unije.

Državni sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač, rekla je da će novi sistem tržišnog nadzora omogućiti bolju koordinaciju i samim tim efikasniju zaštitu.

Ona je dodala da novi EU sistem tržišnog nadzora poziva na efikasnu razmenu informacija i komunikaciju širom Evrope, tako da nebezbedni i neusaglašeni proizvodi mogu biti tretirani suštinski i koordinirano.

Šef sektora II Delegacije EU u Srbiji Hoze Antonio Gomez Gomez izjavio je da je zadatak usaglašavanja domaćeg zakonodavstva i prakse, sa novim zakonodavnim okvirom EU u oblasti tržišnog nadzora “Sizifov posao”.

On je dodado da to podrazumeva pregled, proveru i odobravanje hiljada stranica zakona ali, kako je naglasio, nagrada za to je značajna, s obzirom na to da će privrednicima u Srbiji omogućiti pristup tržištu EU sa više od 500 miliona potrošača.

Koordinator za bezbednost u Odeljenju za tehnički nadzor tržišne inspekcije Goran Aksentijević objasnio je da će se novi pristup odraziti i na privredu jer će sada svako, od proizvođača do maloprodaje, biti obavezan da ispuni suštinske, usaglašene bezbednosne i ostale zahteve, ako želi da posluje.

Oni koji ne budu usaglašeni, mogu biti odgovorni za posledice i kažnjeni jer je sada jasno da niko ne može da prebaci odgovornost na nekog drugog, dodao je Aksentijević.

Projekat „Jačanje sistema tržišnog nadzora u Srbiji za neprehrambene i prehrambene proizvode“ pruža podršku nadležnim organima da unaprede sistem tržišnog nadzora što će povećati nivo zaštite potrošača, kao i prodor srpskih proizvoda na tržište EU.

Cilj projekta je unapređenje pravnog i strateškog okvira, efikasna koordinacija i saradnja između organa tržišnog nadzora i usavršavanje znanja inspektora za nadzor tržišta.

Projekat finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra, a sufinansira Republika Srbija sa 350.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik