Kako izbeći zamke u kupovini bele tehnike

Bez autora
Apr 28 2011

U ovom tekstu vam pružamo niz mogućnosti da ostvarite svoja prava pri kupovini bele tehnike, ne osvrćući se na prava koja vam pruža Zakon o zaštiti potrošača. Nekoliko je najčešćih slučajeva koji mogu da vam se dogode prilikom kupovine i korišćenja aparata bele tehnike u garantnom roku: Kupili ste aparat koji je fizički neoštećen a, pri prvoj upotrebi ne pokazuje znake života. Tek ste pri dostavljanju aparata primetili fizičke nedostatke aparata na koje vam prodavac nije skrenuo pažnju i koje niste mogli primetiti prilikom zagledanja istog u prodavnici. Aparat se pokvario u garantnom roku. Garantni rok u garantnom listu nije isti kao onaj koji vam je prezentovan u prodavnici. Ovlašćeni servis ne pokazuje naročito razumevanje za kvar vašeg aparata i daje garancije da će vam jednog dana popraviti aparat.

Kako izbeći zamke u kupovini bele tehnikeU ovom tekstu vam pružamo niz mogućnosti da ostvarite svoja prava pri kupovini bele tehnike, ne osvrćući se na prava koja vam pruža Zakon o zaštiti potrošača.

Nekoliko je najčešćih slučajeva koji mogu da vam se dogode prilikom kupovine i korišćenja aparata bele tehnike u garantnom roku:

Kupili ste aparat koji je fizički neoštećen a, pri prvoj upotrebi ne pokazuje znake života;

Tek ste pri dostavljanju aparata primetili fizičke nedostatke aparata na koje vam prodavac nije skrenuo pažnju i koje niste mogli primetiti prilikom zagledanja istog u prodavnici;

Aparat se pokvario u garantnom roku;

Garantni rok u garantnom listu nije isti kao onaj koji vam je prezentovan u prodavnici;

Ovlašćeni servis ne pokazuje naročito razumevanje za kvar vašeg aparata i daje garancije da će vam jednog dana popraviti aparat.

Postoji još dosta podslučajeva koji mogu da vas zadese u akciji: „kupovina bele tehnike“ i svi imaju jedno zajedničko: vrlo su frustrirajući.

Predlažemo vam nekoliko načina kako da: sprečite ili lečite problem.

Prvo sprečiti:

O kupovini proizvoda bele tehnike odlučuje mnogo faktora. Najvažniji su: cena, kvalitet (koji, obično, treba da garantuje marka proizvođača), mogućnost plaćanja na rate, garantni rok, trenutna akcija prodavca i slično.

Spremite se da za sigurnu kupovinu odvojite više vremena nego što ste predvideli i da možda nećete istog dana kupiti aparat bele tehnike koji ste želeli. Malo vremena više vam može skratiti puno nerviranja posle kupovine.

Ako imate računar, direktan telefon i koristite Internet, puno toga može da se reši za mnogo kraće vreme. Ako to nije slučaj, onda krenite od jedne do druge radnje „pripremljeni za čas“.

Kada u radnji ugledate aparat koji biste kupili potražite da vam iskopiraju garantni list koji ćete dobiti uz njega, ako nisu u mogućnosti, zamolite ih da ga fotografišete, da biste mogli da ga proučite. On treba da odgovori ne sledeća pitanja:

*na šta tačno se garantni rok i sama garancija odnosi (koliki je garantni rok za aparat, a koliki za delove);

*u kom roku možete da vratite aparat uz garanciju povraćaja novca i da li je potrebno obrazloženje razloga zbog čega vraćate aparat (neka vam obrazlože zašto treba da navedete razlog);

*kakav je postupak od strane prodavca, ako se ispostavi da je aparat neispravan prilikom prvog korišćenja (najbolje rešenje je da vam aparat odmah zamene drugim);

*kakav je postupak u slučaju kvara u garantnom roku;

*na koji način dokazujete da aparat nije pokvaren neispravnom upotrebom;

*koliki je maksimalni rok za popravku aparata u garantnom roku;

*šta posle isteka garantnog roka (koliko dugo je uvoznik u obavezi da obezbeđuje rezervne delove i koji su ovlašćeni servisi).

Imajte na umu da se već neko vreme aparati bele tehnike ne prave da traju 15, 20 godina, kao nekad. Kako bi im se, inače, isplatila proizvodnja.

Bićete im, verovatno, dosadni. Možda neće biti najljubazniji, ali aparate kupujete za svoje pare, a i oni su tu zbog vas, barem je tako pisalo u njihovom ugovoru o radu.

Naročito razmislite o kupovini u prodavnicama koje ne žele da vam daju garantni list, kao i onima koje vam obećavaju više nego što tražite. Lepo, garantne listove proučite kući i na sva pitanja za koje nemate odgovor u njemu, pisanim putem potražite odgovor od ovlašćenih lica, kako to zakon kaže.

I kada imaju odštampane garantne listove, na žalost, nisu u obavezi da ih štampaju u fontu ne manjem od 12. Možda to bude u nekoj izmeni i dopuni zakona.

Ako vas strpljenje izdaje i ne želite da gubite vreme na kupovinu jedne obične mašine za sudove ili tome sličnog nudimo vam lekove za:

Lečenje posle kupovine:

Lečenje je malo teže sprovesti, a zasniva se na poznavanju zakonskih odredbi nekih drugih zakona koji su vrlo u upotrebi i vašu moć pregovaranja.

Ako vam se desi neki od navedenih slučajeva u stavkama a do g ili, još neki, nepomenuti, možete koristiti alternativne metode koje se zasnivaju na poznavanju sledećih zakonskih akata:

*Zakon o trgovini (Sl. gl. RS br. 53/2010),

*Zakon o fiskalnim kasama (Sl. gl. RS br. 135 /2004),

*Zakon o oglašavanju (Sl. gl. RS br. 79 /2005).

Ako je već do toga došlo, navodimo vam kratke izvode koji vam mogu biti od pomoći da pokažete prodavcu da poznajete zakone i načine sprovođenja navedenih propisa. Postoji određen broj nadležnih inspekcija koje trgovci ne vole da vide u svom objektu: tržišna, poreska i inspekcija rada (ovom poslednjom se nećemo baviti u ovom tekstu jer ona nije u obavezi da postupa po prijavama građanstva koje nije poslodavac ili zaposleni u firmi na čiji rad imate primedbe).

Ponavljamo, još jednom, nikome ne pretite da ćete nešto uraditi. Teško ćete, tako, ostvariti ono što želite, jer su prodavci, po svoj prilici, prilično uvežbani za igranje po margini zakona. Za sve što zapazite, samo ih obavestite,da znate da nije u skladu sa zakonom i da su time ugrožena vaša prava. Nikako to ne koristite radi sticanja sopstvene dobiti. Razmislite da li, baš sve, radite po važećim zakonima i da li to, neko, može da otkrije i prijavi nadležnima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik