Kako je najbogatija porodica na svetu izgubila 19 milijardi dolara

Bez autora
May 19 2022

Bogatstvo američke porodice Volton palo je u utorak za gotovo 19 milijardi dolara nakon što je njihova kompanija Walmart Inc. smanjila izglede za profit.

Lanac marketa Walmart, koji kontroliše ova najbogatija porodica na svetu, pao je 11 odsto u trgovanju na Wall Streetu, nakon što je kompanija sa sedištem u Bentonvilu u Arkansasu objavila zaradu koja zaostaje za procenama analitičara.

Rastuća inflacija izvršila je pritisak na profitne marže maloprodajnog diva u prvom tromesečju, testirajući tako ambicije kompanije za podizanjem cena.

Pokojni vođa porodice i njene kompanije, Sem Volton, fokusirao je posao oko diskontnog lanca koji je u prošlosti dobro prolazio i u periodima recesije.

Voltonovih troje preživele dece, Alis, Džim i Rob, snaha Kristi i Kristjev sin Lukas, poseduju nešto manje od polovine kompanije, što im daje ukupnu neto vrednost od oko 212 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Porodica koja svoj udeo poseduje preko raznih trustova, poslednjih je godina pojačala prodaju deonica. Prošle godine su prodali udio u iznosu od 6,2 milijarde dolara, a to su objasnili kao strategiju.

 Te prodaje pomogla su Voltonima da akumuliraju značajno bogatstvo izvan svog udela u Walmartu. Porodična investiciona kompanija ulaže uglavnom u jeftine fondove kojima se trguje na berzi i držala je oko 5,1 milijardu dolara u američkim deonicama i ETF-ovima na kraju prvog kvartala ove godine.

To ih je naoružalo velikim sredstvima za akvizicije. Rob Volton se navodno takmiči za preuzimanje Denver Broncosa, prvu ekipu Nacionalne fudbalske lige koja je na prodaju već četiri godine. Očekuje se da će se prodati za više od 4 milijarde dolara, prenosi Investitor.me.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik