Kupci traže deklaraciju i za meso

Bez autora
Feb 02 2012

Prvo i osnovno pravo potrošača - da bude tačno informisan neretko je samo slovo zakona. Upravo je takva situacija kada je sveže meso u pitanju. Kupac često ne zna šta plaća, kada šnicli ističe rok upotrebe, kao ni kada je proizvedeno, a o kvalitetu nema ni govora. Centar potrošača Srbije zatražio je da se u trgovinama jasno istaknu deklaracije za sveže meso. Na vidljivim „etiketama“ svaki potrošač bi trebalo da nađe podatke o proizvođaču, vrsti mesa, kao i datumu proizvodnje. Praksa poslovanja trgovina nije omogućavala potrošačima da budu dovoljno informisani. Pravo na informisanost garantovano je Zakonom o bezbednosti hrane, Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o deklarisanju. Trgovci izbegavaju deklarisanje, jer je uredbom onemogućeno ispostavljanje „knjižnih zaduženja“. Reč je o naknadnom trošku koje recimo trgovac isporuči dobavljaču, odnosno klaničaru u ovom slučaju i dodatno poveća cenu, mimo prvobitnog ugovora.

Kupci traže deklaraciju i za mesoPrvo i osnovno pravo potrošača - da bude tačno informisan neretko je samo slovo zakona. Upravo je takva situacija kada je sveže meso u pitanju.

Kupac često ne zna šta plaća, kada šnicli ističe rok upotrebe, kao ni kada je proizvedeno, a o kvalitetu nema ni govora.

Centar potrošača Srbije zatražio je da se u trgovinama jasno istaknu deklaracije za sveže meso. Na vidljivim „etiketama“ svaki potrošač bi trebalo da nađe podatke o proizvođaču, vrsti mesa, kao i datumu proizvodnje, izjavila je predsednica tog centra Vera Vida.

- Praksa poslovanja trgovina nije omogućavala potrošačima da budu dovoljno informisani - istakla je u četvrtak Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije.

- Pravo na informisanost garantovano je Zakonom o bezbednosti hrane, Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o deklarisanju.

Prema njenim rečima, trgovci izbegavaju deklarisanje, jer je uredbom onemogućeno ispostavljanje „knjižnih zaduženja“. Reč je o naknadnom trošku koje recimo trgovac isporuči dobavljaču, odnosno klaničaru u ovom slučaju i dodatno poveća cenu, mimo prvobitnog ugovora. Uz komentar „da je meso žilavo ili više masno nego što se očekivalo, trgovac kod proizvođača dodatno obori cenu, ali to potrošač na kraju ne oseti.

- To zaduženje pre stupanja uredbe na snagu kretalo se između pet do sedam procenata - dodaje Vida.

- Prema važećem Pravilniku postoje 15 kategorija recimo svinjskog mesa. Ali, trgovci nude i mleveno meso, koje ne sme biti u ponudi i za koje se ne zna kategorija. Inače, Veterinarska inspekcija ima sve takozvane „ulazne“ podatke o svežem mesu u trgovinama, njegovom poreklu, roku trajanja, kategoriji, ali je problem što to ne vide sami kupci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik