Leto bez poskupljenja?

Bez autora
Aug 10 2014

Od jula prošle godine, maloprodajne cene u Srbiji povećane su za 1,3 odsto. Stručnjaci smatraju da je inflacija na istorijskom minimumu u poslednje pola veka, a trgovci kažu da do kraja leta ne očekuju znatnija poskupljenja.U poslednjih deset meseci, promet u trgovini sve je manji i manji. Trgovci kažu da je prodaja prehrambenih proizvoda niža oko pet, a nameštaja i bele tehnike i do 30 procenata. U prva tri meseca ove godine, prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno je raspolagalo sa 56.414 dinara, oko 1.600 dinara više nego u istom periodu lane.

Leto bez poskupljenja?Od jula prošle godine, maloprodajne cene u Srbiji povećane su za 1,3 odsto. Stručnjaci smatraju da je inflacija na istorijskom minimumu u poslednje pola veka, a trgovci kažu da do kraja leta ne očekuju znatnija poskupljenja.

U poslednjih deset meseci, promet u trgovini sve je manji i manji. Trgovci kažu da je prodaja prehrambenih proizvoda niža oko pet, a nameštaja i bele tehnike i do 30 procenata.

U prva tri meseca ove godine, prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno je raspolagalo sa 56.414 dinara, oko 1.600 dinara više nego u istom periodu lane. Zbog niskog standarda, čak trećinu proizvoda potrošači kupuju na akcijama, tvrde trgovci.

Goran Kovačević iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je dobra vest da je trenutno potrošačka korpa osnovnih životnih namirnica – hleba, šećera, ulja, brašna, trenutno najjeftinija u Evropi.

"Kuriozitet je da su neki od tih proizvoda jeftiniji nego pre dve godine. Međutim, loša vest je da zbog poplava i zbog trenutnog stanja na svetskom tržištu možemo očekivati porast cena tih proizvoda, ali ne drastičan", kaže Kovačević.

Od jula 2013. do juna 2014. godine, od prehrambenih proizvoda najviše su poskupeli pasulj, oko 17 odsto i svinjski but, oko devet procenata.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da u poslednjih 50 godina beležimo najnižu inflaciju.

"Od juna prošle do juna ove godine, rast cena iznosi samo 1,3 odsto. Međutim, ono što je problem za građane jeste da imamo smanjivanje broja zaposlenih, pad realnih plata i penzija, što je ukupno smanjilo kupovnu moć građana za oko dva odsto", rekao je Nikolić.

Upućeni procenjuju da će u drugoj polovini godine cene nešto brže rasti. To, pre svega, zavisi od kretanja cene struje, kursa, i od toga da li će i koliko rebalans budžeta uticati na zarade i penzije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik