Liberalizovati transport robe u razmeni sa Rusijom

Bez autora
Nov 12 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović iznela je danas predlog za potpunu liberalizaciju transporta robe u razmeni sa Ruskom Federacijom. Mihajlović je na sastanku srpskih i ruskih prevoznika i izvoznika na tržište Ruske Federacije u Privrednoj komori Srbije ocenila da transportne usluge treba da prate rast u spoljnotrgovinskoj razmeni dveju zemalja, koji je velikim delom rezultat primene Sporazuma o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije. Prema njenim rečima, Mešoviti međuvladin komitet za transport, koji će sutra zasedati, imaće zadatak da pronađe rešenje za prevazilaženje problema, kao što su veliko čekanje na carinske procedure i ograničeni broj dozvola za transportne kompanije. Ona je podsetila na zvaničan stav Vlade Srbije da to tržište treba da se u potpunosti liberalizuje, o čemu sutra treba da razgovara Mešoviti komitet, uz ocenu da budući dogovori treba da prate pozitivna iskustva Sporazuma o bescarinskom izvozu Rusije i Srbije.

Liberalizovati transport robe u razmeni sa RusijomPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović iznela je danas predlog za potpunu liberalizaciju transporta robe u razmeni sa Ruskom Federacijom.

Mihajlović je na sastanku srpskih i ruskih prevoznika i izvoznika na tržište Ruske Federacije u Privrednoj komori Srbije ocenila da transportne usluge treba da prate rast u spoljnotrgovinskoj razmeni dveju zemalja, koji je velikim delom rezultat primene Sporazuma o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije.

Prema njenim rečima, Mešoviti međuvladin komitet za transport, koji će sutra zasedati, imaće zadatak da pronađe rešenje za prevazilaženje problema, kao što su veliko čekanje na carinske procedure i ograničeni broj dozvola za transportne kompanije.

Ona je podsetila na zvaničan stav Vlade Srbije da to tržište treba da se u potpunosti liberalizuje, o čemu sutra treba da razgovara Mešoviti komitet, uz ocenu da budući dogovori treba da prate pozitivna iskustva Sporazuma o bescarinskom izvozu Rusije i Srbije.

Predstavnici ruskih prevoznika, koji predstavljaju 13 transportnih kompanija, podsetili su na sastanku na to da je prethodni susret Mešovitog komiteta održan u oktobru ove godine u Rusiji.

Oni su naveli da su zbog povećane ruske tražnje za srpskom robom transportne firme iz Rusije pokazale veće interesovanje za učešće u tom poslu, što do sredine ove godine nije bio slučaj.

Srpska strana je na sastanku predložila oslobađanje od carinskih procedura u prevozu robe sa Rusijom da bi se ubrzao prekogranični protok, pod uslovom da se obezbede odgovarajuće carinske deklaracije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik