“Maksi“ čeka rešenje

Bez autora
Apr 26 2011

Komisija za zaštitu konkurencije produžila je postupak ispitivanja po službenoj dužnosti da li belgijska „Delez grupa“ kupovinom 100 odsto „Delta Maksija“ narušava konkurenciju u Srbiji. Komisija navodi „da prijava o koncentraciji ne sadrži dovoljno relevantnih podataka na osnovu kojih može adekvatno da proceni stvarnu jačinu učesnika u koncentraciji, njihove konkurente i učešće istih na tržištu kao i moguće strukturne promene, posebno, posle ulaska takvog učesnika svetskog formata kao što je „Delez grupa“. Ovo praktično znači da Komisija nije uspela po skraćenom postupku od mesec dana ispita navedenu koncentraciju i zbog toga će taj postupak biti produžen za tri meseca. Po Zakonu o zaštiti konkurencije, ako Komisija ne može da odluči u tom skraćenom postupku od mesec dana, a kada su u pitanju tako složene koncentracije sigurno da ne može, onda ona mora da donese zaključak da nastavlja ispitni postupak i u naredna tri meseca bi trebalo da donese rešenje.

“Maksi“ čeka rešenjeKomisija za zaštitu konkurencije produžila je postupak ispitivanja po službenoj dužnosti da li belgijska „Delez grupa“ kupovinom 100 odsto „Delta Maksija“ narušava konkurenciju u Srbiji.

Komisija navodi „da prijava o koncentraciji ne sadrži dovoljno relevantnih podataka na osnovu kojih može adekvatno da proceni stvarnu jačinu učesnika u koncentraciji, njihove konkurente i učešće istih na tržištu kao i moguće strukturne promene, posebno, posle ulaska takvog učesnika svetskog formata kao što je „Delez grupa“.

Bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže da ovo praktično znači da Komisija nije uspela po skraćenom postupku od mesec dana ispita navedenu koncentraciju i da će zbog toga taj postupak biti produžen za tri meseca.

- Po Zakonu o zaštiti konkurencije, ako Komisija ne može da odluči u tom skraćenom postupku od mesec dana, a kada su u pitanju tako složene koncentracije sigurno da ne može, onda ona mora da donese zaključak da nastavlja ispitni postupak i u naredna tri meseca bi trebalo da donese rešenje - kaže Dijana Marković-Bajalović.

- Sada će Komisija pokušati sama da prikupi relevantne podatke, pre svega od samih učesnika na tržištu.

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija „Delez grupa“, postigla je sporazum o kupovini 100 odsto „Delta Maksi grupe“.

Na osnovu ovog sporazuma, koji je potpisan 3. marta „Delez grupa“ će kupiti 100 odsto kapitala „Delta Maksi grupe“, po zatvaranju transakcije za ukupno 932,5 miliona evra, uključujući dugovanja od oko 300 miliona evra.

Zatvaranje transakcije moguće je tek posle donošenja rešenja Komisije za zaštitu konkurencije o dozvoljenoj koncentraciji na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik