Mala korist od uvoza robe bez carine

Bez autora
Jan 26 2014

Za uvoz bele tehnike, televizora, kućnih aparata od 1. januara nema carine. Međutim, građanima to ne znači mnogo, jer se na granici traži dokaz da je roba ne samo kupljena u Evropskoj uniji već u Evropi i napravljena. Ako se, na primer, uzmu televizori "plazme", LCD, LED, situacija je veoma jasna. Oni su na tržištima EU u proseku jeftiniji nego kod nas od 30 do 50 odsto, pa ih mnogi naši građani kupuju preko granice, iako nemaju valjanu garanciju. Pored toga, na granici sa EU vraća im se 20 odsto PDV-a od Unije. Da bismo platili PDV kod nas, a ne i carinu, potrebno je pribaviti određena dokumenta koja se moraju pokazati cariniku. Neophodno je priložiti dokaz o poreklu robe iz EU, a to je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uverenje o kretanju robe ili izjava izvoznika na fakturi. Moram da napomenem da je u ovom trenutku taj papir izjava skopčana sa određenim procedurama i da je teško dobiti takav papir, rekao je Duško Marinković, zamenik direktora Carina Srbije.

Mala korist od uvoza robe bez carineOd 1. januara nema carine na uvoz televizora, bele tehnike, kućnih aparata. Međutim, građanima to ne znači mnogo, jer na granici traže dokaz da je roba ne samo kupljena u EU već u Evropi i napravljena. Najčešće to nije slučaj, jer se delovi uvoze iz Koreje i Japana.

Za uvoz bele tehnike, televizora, kućnih aparata od 1. januara nema carine. Međutim, građanima to ne znači mnogo, jer se na granici traži dokaz da je roba ne samo kupljena u Evropskoj uniji već u Evropi i napravljena.

Ako se, na primer, uzmu televizori "plazme", LCD, LED, situacija je veoma jasna. Oni su na tržištima EU u proseku jeftiniji nego kod nas od 30 do 50 odsto, pa ih mnogi naši građani kupuju preko granice, iako nemaju valjanu garanciju.

Pored toga, na granici sa EU vraća im se 20 odsto PDV-a od Unije. Da bismo platili PDV kod nas, a ne i carinu, potrebno je pribaviti određena dokumenta koja se moraju pokazati cariniku.

"Neophodno je priložiti dokaz o poreklu robe iz EU, a to je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uverenje o kretanju robe ili izjava izvoznika na fakturi. Moram da napomenem da je u ovom trenutku taj papir izjava skopčana sa određenim procedurama i da je teško dobiti takav papir", rekao je Duško Marinković, zamenik direktora Carina Srbije.

Uvoznici kažu da je za mnoge proizvode sertifikat Evro 1 teško dobiti i od samih proizvođača.

"Sertifikat Evro 1 dobija se ukoliko je bar 51 odsto tih uređaja proizveden u Evropskoj uniji, što generalno nije slučaj pošto se delovi uvoze iz Koreje i Japana, a televizori se sklapaju u EU. Tako da građani nisu u mogućnosti da dobiju taj sertifikat Evro 1, što ih oslobađa carine", rekla je pi-ar CBT-a Darinka Popović.

Građani su na vreme morali da budu obavešteni o novom carinskom postupku, kažu u udruženju potrošača.

"Nisu građani dužni da dokazuju poreklo robe, taj posao mora da obavi Carina, koja će na osnovu modela i serijskog broja moći da utvrdi da li je neki proizvod iz EU", rekao je predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije Goran Papović.

Ukoliko niste u mogućnosti da dokažete poreklo robe, a želite da je uvezete u Srbiju, Carina može primeniti skraćeni carinski postupak koji će na vašu fakturu, na primer za televizor, naplatiti od 30 odsto dažbina, ili će vam robu cariniti po katalogu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik