Memorandum o saradnji u oblasti slobodnih zona

Bez autora
May 04 2010

U Privrednoj komori Srbije danas je potpisan Memorandum o razumevanju izmedju Ministarstva finansija Srbije – Uprave za slobodne zone i Podsekretarijata za spoljnu trgovinu premijera Republike Turske. Memorandum su potpisali Vesna Hreljec-Ivanović, pomoćnica ministra za finansije i Zija Altunialduž, šef delegacije. Cilj Memoranduma o razumevanju je obostrana saradnja u oblasti razvoja slobodnih zona, harmonizacija propisa vezanih za slobodne zone i njihova priprema za ulazak strana potpisnica u EU. U Memorandumu se navodi da će obe zemlje obezbedjivati jedna drugoj informacije o zakonu o slobodnim zonama, rešavati pitanja koja se tiču njihovog razvoja, razmenjivati podatke i stručnjake, štiti osnovna načela i prava osnivača i korisnika, ohrabrivati ulagače i transfer tehnologija, organizovati trening kurseve, saradjivati sa sličnim institucijama u svetu, promovisate koncepte SZ u svetu i EU, unapredjivati nacionalna zakonodavstva u oblasti rada slobodnih zona, težiti ka stvaranju povoljne investicione klime za korisnike zona kao i povlastica poput poreskih i carinskih olakšica.

Memorandum o saradnji u oblasti slobodnih zonaU Privrednoj komori Srbije danas je potpisan Memorandum o razumevanju izmedju Ministarstva finansija Srbije – Uprave za slobodne zone i Podsekretarijata za spoljnu trgovinu premijera Republike Turske.

Memorandum su potpisali Vesna Hreljec-Ivanović, pomoćnica ministra za finansije i Zija Altunialduž, šef delegacije.

Cilj Memoranduma o razumevanju je obostrana saradnja u oblasti razvoja slobodnih zona, harmonizacija propisa vezanih za slobodne zone i njihova priprema za ulazak strana potpisnica u EU.

U Memorandumu se navodi da će obe zemlje obezbedjivati jedna drugoj informacije o zakonu o slobodnim zonama, rešavati pitanja koja se tiču njihovog razvoja, razmenjivati podatke i stručnjake, štiti osnovna načela i prava osnivača i korisnika, ohrabrivati ulagače i transfer tehnologija, organizovati trening kurseve, saradjivati sa sličnim institucijama u svetu, promovisate koncepte SZ u svetu i EU, unapredjivati nacionalna zakonodavstva u oblasti rada slobodnih zona, težiti ka stvaranju povoljne investicione klime za korisnike zona kao i povlastica poput poreskih i carinskih olakšica.

Za Tursku je važan dobar razvoj ekonomskih odnosa sa Srbijom, a potpisani Memorandum biće podsticaj više u tom pravcu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik