Mercator preuzima sva 43 trgovačka centra Merkura

Bez autora
May 06 2010

Merfin, kojega većinom čine menadžeri Merkura na čelu s Bineom Kordežom, i Mercator na čelu sa Žigom Debeljakom, potpisali su pismo namjere po kojemu će u roku od dva mjeseca Mercator preuzeti sve Merkurove trgovine tehničkom robom. Mercator bi tu akviziciju financirao dokapitalizacijom, no prvo je u planu dubinsko snimanje Merkura. Glasine kako bi Mercator preuzeo veći dio Merkura u slovenskoj su javnosti prisutne mjesecima, no sada je jasno da bi Mercator Merkur preuzeo u 100-postotnom dijelu - 43 trgovačka centra u četiri države (30 u Sloveniji i 13 u inozemstvu) te 20 franšiznih trgovina (18 u Sloveniji i dvije u inozemstvu). Merkur je posljednje dvije godine, otkako je nastupila svjetska financijska kriza, u problemima. Prodaje je pala, likvidnost također i sve je teže servisirati oko pola milijarde eura bankarskih kredita, kojima je opterećen Merfin, a Mercator i sam ima tehnički prodajni sektor. Promjena vlasništva nad Merkurom neće, smatra Kordež, utjecati na dalje poslovanje Merkura, koji će nastaviti sa strategijom razvoja usmjerenom na zauzimanje vodećeg položaja u području trgovina tehnike u jugoistočnoj Europi. Dosadašnji vlasnici Merkur grupe zadržali bi vlasništvo nad divizijama Mersteel i Big Bang.

Mercator preuzima sva 43 trgovačka centra MerkuraMerfin, kojega većinom čine menadžeri Merkura na čelu s Bineom Kordežom, i Mercator na čelu sa Žigom Debeljakom, potpisali su pismo namjere po kojemu će u roku od dva mjeseca Mercator preuzeti sve Merkurove trgovine tehničkom robom, pišu slovenske Finance.

Mercator bi tu akviziciju financirao dokapitalizacijom, no prvo je u planu dubinsko snimanje Merkura. Glasine kako bi Mercator preuzeo veći dio Merkura u slovenskoj su javnosti prisutne mjesecima, no sada je jasno da bi Mercator Merkur preuzeo u 100-postotnom dijelu - 43 trgovačka centra u četiri države (30 u Sloveniji i 13 u inozemstvu) te 20 franšiznih trgovina (18 u Sloveniji i dvije u inozemstvu).

I sam Bine Kordež za Finance potvrđuje kako je Merkur posljednje dvije godine, otkako je nastupila svjetska financijska kriza, u problemima.

Prodaje je pala, likvidnost također i sve je teže servisirati oko pola milijarde eura bankarskih kredita, kojima je opterećen Merfin, a Mercator i sam ima tehnički prodajni sektor.

Promjena vlasništva nad Merkurom neće, smatra Kordež, utjecati na dalje poslovanje Merkura, koji će nastaviti sa strategijom razvoja usmjerenom na zauzimanje vodećeg položaja u području trgovina tehnike u jugoistočnoj Europi. Dosadašnji vlasnici Merkur grupe zadržali bi vlasništvo nad divizijama Mersteel i  Big Bang, pojasnio je Kordež.

U kontekstu prodaje spominje se i 10 posto Mercatorovih dionica koje bi u suglasnosti s NO-om bile izdane iz odobrenog kapitala. Konačno preuzimanje Merkura mora odobriti i slovenski državni regulator za zaštitu konkurencije kako bi se spriječio monopol u sektoru tehničke robe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik