Mercator: Prodaja raste samo u Crnoj Gori

Bez autora
Nov 23 2014

Mercator je objavio izvještaj za prvih devet mjeseci u kojemu je vidljiv pad prihoda od prodaje za 3,6% uz poboljšanje, doduše još uvijek negativnoga, neto rezultata. U prvih devet mjeseci je Grupa ostvarila skoro 2 mlrd prihoda od prodaje što je 3,6% manje nego u istom periodu lani. Pad prodaje je zabilježen na svim tržištima na kojima je Mercator prisutan, osim u Crnoj Gori gdje je zabilježen rast od 5,3%. Pad prodaje se uglavnom može pripisati zatvaranju nekih manje profitabilnih programa (FMCG), prebacivanju dijela maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na Konzum u sklopu procesa integracije te trendu pada kupovne moći u Sloveniji i Hrvatskoj. 57,1% ukupne prodaje je ostvareno u Sloveniji, 20,5% u Srbiji, 11,4% u Hrvatskoj, 6,9% u Bosni i Hercegovini i 4,1% u Crnoj Gori.

Mercator: Prodaja raste samo u Crnoj GoriMercator je objavio izvještaj za prvih devet mjeseci u kojemu je vidljiv pad prihoda od prodaje za 3,6% uz poboljšanje, doduše još uvijek negativnoga, neto rezultata.

U prvih devet mjeseci je Grupa ostvarila skoro 2 mlrd prihoda od prodaje što je 3,6% manje nego u istom periodu lani. Pad prodaje je zabilježen na svim tržištima na kojima je Mercator prisutan, osim u Crnoj Gori gdje je zabilježen rast od 5,3%. Pad prodaje se uglavnom može pripisati zatvaranju nekih manje profitabilnih programa (FMCG), prebacivanju dijela maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na Konzum u sklopu procesa integracije te trendu pada kupovne moći u Sloveniji i Hrvatskoj. 57,1% ukupne prodaje je ostvareno u Sloveniji, 20,5% u Srbiji, 11,4% u Hrvatskoj, 6,9% u Bosni i Hercegovini i 4,1% u Crnoj Gori.

Unatoč padu troškova prodane robe (-3%) i administrativnih troškova (-27,8%), pad su zabilježili i EBITDA i to za 2,9% na 80m EUR te EBITDAR, koji isključuje trošak iznajmljivanja, za 4,8% na 120m EUR. U isto vrijeme je EBITDA marža zadržana na 4%, dok je EBITDAR marža blago pala sa 6,1% na 6,0%.

Nakon zaključivanja ugovora s vjerovnicima proces financijskog restrukturiranja kompanije je završen te će, prema podacima iz izvještaja, prilagoditi otplatu duga očekivanom novčanom toku, poboljšati likvidnost i osigurati višu stopu ulaganja. Mercatorov neto dug je u odnosu na isto vrijeme lani smanjen s 1,05 mlrd na 997m EUR (-5,1%), a odnos neto duga i trailing EBITDA je prešao s 10,7x na 9,3x.

U konačnici je ostvaren gubitak na bottom lineu, iako je njegov iznos smanjen za 31,5% u odnosu na isti period lani te doseže -12m EUR.

U budućnosti će svakako biti zanimljivo pratiti kakav će utjecaj na rezultate imati nedavno Agrokorovo preuzimanje Mercatora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik