Najčešće prevare s lažnim pošiljkama

Bez autora
May 22 2024

Vaša narudžbina je spremna, platite troškove slanja i očekujte isporuku. Instrukcije za plaćanje su na sledećem linku, ovo je samo jedna od brojnih prevara koje se sve češće šalju građanima SMS-ovima, preko imejla ili društvenih mreža.

Gotovo svakodnevno se pojavljuju nove vrste prevara u kojima građani vrlo lako postaju žrtve. Postoji nekoliko tipičnih prevara koje se sreću i koje zloupotrebljavaju ime i logotip „Pošte Srbije” i usluga koje ova kompanija pruža, poput „Post-ekspresa”. Počinioci ovih prevara, saznajemo, najčešće koriste SMS-ove ili onlajn aplikacije za razmenu poruka i imejlove s namerom krađe ličnih podataka i podataka o platnim karticama, a sve u cilju ostvarivanja finansijske dobiti.

U „Pošti” upozoravaju korisnike da uvek obrate pažnju od koga su dobili poruku, kao i da budu dodatno oprezni ukoliko prime bilo kakav sumnjivi sadržaj.

Upozoravamo da „Pošta Srbije”, odnosno „Post-ekspres”, ne nude ovakav vid razmene finansijskih sredstava između prodavca i kupca, navode iz ove kompanije. Na drugom mestu su SMS prevare čija su meta svi korisnici mobilne telefonije.

– U ovom slučaju se šalje SMS kojim se korisnici obaveštavaju o navodnom prispeću porudžbine ili bilo koje druge pošiljke, kao i da je za isporuku potrebno da plate određene troškove. Klikom na link u SMS-u otvara se prevarna internet stranica na kojoj se od korisnika traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice i CVV broj – navode na sajtu ove kompanije. Iz „Pošte” upozoravaju da od korisnika nikada ne zahtevaju ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka. Oni podsećaju da je potrebno obratiti pažnju na link na veb-stranici na kojoj se zahteva davanje nekih ličnih podataka. Napadači se uglavnom trude da link bude što sličniji originalnom linku, pa tako, na primer, umesto sajta „posta.rs”, oni mogu napisati neku drugu kombinaciju koja na prvi pogled liči na pravi domen ove firme.

Još jedna vrsta prevare su one koje korisnici dobijaju preko elektronske pošte.

– Poruka stiže sa prevarnih imejl-adresa s lažnim domenima koji mogu podsećati na domen „Pošte Srbije”. U ovim imejlovima korisnici se obaveštavaju da je za njih navodno pristigao paket, preporučena ili neka druga pošiljka, ali da nisu mogli biti isporučeni jer nije uplaćen određeni iznos novca za navodne troškove (počinioci navode carinske, poštanske ili neke druge troškove). Od korisnika se traži da klikne na određeni link koji ga vodi na lažnu stranicu „Pošte Srbije” na kojoj se zahteva plaćanje unosom podataka s bankovne kartice. „Pošta Srbije” sa svojim korisnicima nikada ne komunicira putem imejl-poruka, niti od njih traži onlajn plaćanje za realizaciju bilo koje vrste poštanskih usluga – navode iz ove kompanije.

Reč je o pokušaju krađe podataka građana

JP „Pošta Srbije” ranije je u više navrata evidentiralo pokušaje zloupotrebe imena i loga „Pošte” kojim se građanima lažnim i prevarnim imejlovima, SMS-ovima, porukama putem platformi za komunikaciju ili preko društvenih mreža sugeriše da treba da izvrše određenu uplatu u cilju isporuke izvesne pošiljke i koji sadrže linkove ka prevarnim stranicama koje nisu u vlasništvu JP „Pošta Srbije”. Kako kažu u ovoj kompaniji, oni imaju usvojena interna dokumenta, u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, po kojima postupa u ovakvim situacijama. Svaki od ovih pokušaja prevare prijavljen je Nacionalnom CERT-u.

– U pitanju je fišing prevara (pokušaj krađe podataka građana) – imejlovi i poruke stižu sa adresa i sadrže linkove ka stranicama koje nisu u vlasništvu „Pošte Srbije”, a na kojima se traži uplata novca putem platnih kartica. Građanima savetujemo da budu oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim imejlovima i da ne unose svoje podatke. Ukoliko ipak otkriju podatke s platne kartice, neophodno je da se odmah obrate banci kako bi kartica bila blokirana i izdata nova, a ukoliko otkriju korisničko ime i lozinku, neophodno je da lozinku u što kraćem vremenskom periodu promene – kažu za „Potrošač” iz ove kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik