Nelikvidnost koči naplatu robe

Bez autora
Sep 20 2010

Dogovor na nivou Evropske unije, prema kojem se isporučena roba mora platiti proizvođačima u roku od 30 dana, nemoguće je primijeniti u Republici Srpskoj u trenutnim tržišnim uslovima. Proizvođači mesa, mlijeka i drugih sirovina u Srpskoj imaju velikih problema sa naplatom potraživanja od otkupljivača, a nerijetko na naplatu isporučene robe čekaju i po dvije godine. Savjet Evropske unije i Evropski parlament su zakonski regulisali oblast naplate potraživanja, te plaćanje isporučene robe ograničili na 30 dana. U slučaju kašnjenja za otkupljivače su propisane i odgovarajuće kamate. Dogovor, sličan ovom na nivou EU, trenutno je nemoguće sprovesti u Srpskoj, jer su dugovanja firmi proizvođačima na domaćem tržištu ogromna. Većina preduzeća zbog toga ima problema sa likvidnošću. U nekom budućem periodu, kada se na tržištu RS uspostave drugačiji odnosi i kada se stvore uslovi da preduzeća budu likvidnija, rokovi plaćanja od 30 dana, moći će se poštovati i kod nas.

Nelikvidnost koči naplatu robeDogovor na nivou Evropske unije, prema kojem se isporučena roba mora platiti proizvođačima u roku od 30 dana, nemoguće je primijeniti u Republici Srpskoj u trenutnim tržišnim uslovima, kaže potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Proizvođači mesa, mlijeka i drugih sirovina u Srpskoj imaju velikih problema sa naplatom potraživanja od otkupljivača, a nerijetko na naplatu isporučene robe čekaju i po dvije godine.

Savjet Evropske unije i Evropski parlament su zakonski regulisali oblast naplate potraživanja, te plaćanje isporučene robe ograničili na 30 dana. U slučaju kašnjenja za otkupljivače su propisane i odgovarajuće kamate.

Vidić kaže da je dogovor, sličan ovom na nivou EU, trenutno nemoguće sprovesti u Srpskoj, jer su dugovanja firmi proizvođačima na domaćem tržištu ogromna.

- Većina preduzeća zbog toga ima problema sa likvidnošću. U nekom budućem periodu, kada se na tržištu RS uspostave drugačiji odnosi i kada se stvore uslovi da preduzeća budu likvidnija, rokovi plaćanja od 30 dana, moći će se poštovati i kod nas - rekao je Vidić.

On smatra da je ključ bolje naplativosti isporučene robe kod nas otvaranje novih tržišta putem kojih bi se omogućilo ostvarivanje veće likvidnosti preduzeća.

Vidić ističe da od sredine ove godine preduzeća iz EU koja posluju na tržištu Srpske insistiraju na naplati u roku od 30 dana i prije započinjanja poslovanja sa domaćim firmama, traže obezbjeđenje naplatu u tom periodu.

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS kažu da bi ovaj dogovor na nivou Evropske unije trebao pozitivno da utiče preduzeća koja posluju sa inostranim partnerima.

- To se posebno odnosi na velike trgovačke lance - kazali su u Agenciji.

Proizvođači kažu da su poslovi sa kupcima regulisani ugovorima, ali i usmenim dogovorom, od kojih se nijedan ne poštuje.

U trgovačkim lancima ističu da obaveze prema proizvođačima redovno izmiruju, te da se roba plaća u periodu između 30 i 120 dana.

Bonitet

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS kazali su da se domaćim proizvođačima preporučuje da kod ugovaranja prodaje i načina naplate vode računa o bonitetu kupca, te da na bilo koji način osiguraju naplatu isporučene robe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik