Niču nove radnje

Bez autora
May 26 2013

Iako je prošlu godinu obilježilo propadanje malih radnji, bilo da se bave uslugama ili trgovinom, u ovoj godini situacija se poboljšala, pa prema podacima Administrativne službe grada od početka godine otvorene su 62 radnje više nego što ih je zatvoreno. Od početka godine izdato je 275 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, a 213 je odjavilo radnje. Najviše odobrenja je izdato za rad ugostiteljskih objekata 89, trgovina 75 i 35 zanatskih radnji. U istom periodu zatvorena su 73 ugostiteljska objekata, 62 trgovine i 30 zanatskih radnji. U ljetnom periodu očekuje se da će biti otvoreno više trgovina, jer je tako svake godine. Najgori period je od oktobra, novembra kada počinje “zatišje”, pa do marta. Generalno došlo je do stvaranja pozitivne poslovne klime. Opterećenja su ostala ista.

Niču nove radnjeIako je prošlu godinu obilježilo propadanje malih radnji, bilo da se bave uslugama ili trgovinom, u ovoj godini situacija se poboljšala, pa prema podacima Administrativne službe grada od početka godine otvorene su 62 radnje više nego što ih je zatvoreno.

Portparol gradske uprave Milenko Šajić rekao je da je od početka godine izdato je 275 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, a 213 je odjavilo radnje.  

- Najviše odobrenja je izdato za rad ugostiteljskih objekata 89, trgovina 75 i 35 zanatskih radnji. U istom periodu zatvorena su 73 ugostiteljska objekata, 62 trgovine i 30 zanatskih radnji - rekao je Šajić.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović rekao je da u ljetnom periodu očekuju da će biti otvoreno više trgovina, jer je tako svake godine.

- Za nas je najgori period od oktobra, novembra kada počinje “zatišje”, pa do marta. Iako se radujem ovakvim pozitivnim brojkama ne mogu reći da je generalno došlo do stvaranja pozitivne poslovne klime. Opterećenja su ostala ista - rekao je Marijanović.

On je dodao da situaciju nije olakšala ni potreba za preregistraciju svih dosadašnjih radnji u samostalne preduzetnike. Marjanović tvrdi da, iako je to rješenje koštalo 40 KM, vlasnici radnji imali su troškove u visini od 250 KM jer je bilo potrebno promijeniti i pečate i zaglavlje na fiskalnim kasama.

Sugrađanka Stojanka Knežević rekla je da je pristalica manjih prodavnica u odnosu na velike markete koji su otvoreni u skoro svim dijelovima grada, i to iz više razloga.

- Manje prodavnice se ne razlikuju mnogo od velikih trgovačkih centara. Pristalica sam prodavnica “u ulici” jer se mogu kupiti stvari koje su često i povoljnije nego u velikim marketima, a uz to je i manja gužva - rekla je Kneževićeva, dodajući da će radije otići nekoliko metara duže do prodavnice, neko u obližnji market.

Statistika

Prošle godine na području grada odjavljeno je ukupno 785 radnji od kojih je najviše trgovinskih 256, zatim 205 ugostiteljskih i 96 zanatskih. Sa druge strane u istom periodu počelo je sa radom 165 trgovina, 200 ugostitelja i 115 zanatskih preduzetnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik