Niže cijene hrane od 1. jula

Bez autora
May 21 2013

U trgovačkim centrima u Srpskoj od 1. jula trebalo bi da budu snižene cijene jednog broja artikala, što je obradovalo mnoge stanovnike Srpske, koji su uglavnom navikli na svakodnevna poskupljenja. Ministar trgovine i turizma RS Maida Ibrišagić-Hrstić razgovarala je juče sa proizvođačima i distributerima iz RS i sa predstavnicima trgovačkih lanaca, a tema sastanka bila je početak realizacije prijedloga o smanjenju cijena određenih artikala u trgovačkim centrima. Neophodno je što prije početi sa akcijom snižavanja cijena kako bi stanovništvu sa nižom platežnom sposobnosti pojeftinila potrošačka korpa. Predloženo da akcija počne 1. jula tekuće godine i da traje do kraja 2013. godine. Ova inicijativa Ministarstva bi trebalo da ima određen učinak.

Niže cijene hrane od 1. julaU trgovačkim centrima u Srpskoj od 1. jula trebalo bi da budu snižene cijene jednog broja artikala, što je obradovalo mnoge stanovnike Srpske, koji su uglavnom navikli na svakodnevna poskupljenja.

Ministar trgovine i turizma RS Maida Ibrišagić-Hrstić razgovarala je juče sa proizvođačima i distributerima iz RS i sa predstavnicima trgovačkih lanaca, a tema sastanka bila je početak realizacije prijedloga o smanjenju cijena određenih artikala u trgovačkim centrima. Ibrišagić-Hrstić je istakla da je neophodno što prije početi sa akcijom snižavanja cijena kako bi stanovništvu sa nižom platežnom sposobnosti pojeftinila potrošačka korpa.

- Predloženo da akcija počne 1. jula tekuće godine i da traje do kraja 2013. godine - saopšteno je iz Ministarstva.

Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović pozdravio je inicijativu Ministarstva i istakao da bi ona trebalo da ima određen učinak.

- Ali, vidjećemo nakon što do toga dođe šta će se dešavati, odnosno da li će trgovci da uvaže taj dogovor - kazao je Petrović i dodao da bi trgovci, prije svega, trebalo da snize cijene hrane, odnosno hljeba, mlijeka, ulja, mesa.

- S obzirom na to da je pala platežna moć i da je ponuda daleko veća nego tražnja, trgovci mogu, poslije sniženja cijena, da očekuju povećanu tražnju - kazao je Petrović.

Stanovnici RS pozdravljaju svaku najavu sniženja cijena jer, kako kažu, sve je skupo i ljudi jedva spajaju kraj s krajem.

Banjalučanka Bosiljka Kovačević, koja je penzioner, kaže da se ne može preživjeti samo sa penzijom.

- Trebalo bi što prije da pojeftine namirnice, kao što su ulje, šećer i kafa. Ne znam više kome da vjerujem. Bitno je da trgovci snize cijene što je moguće više. Prodajem godinama sir i kajmak, ali slaba je tu zarada - kaže ova Banjalučanka.

Sličnog mišljenja je i Jadranko Tadić, koji kaže da je život u RS veoma skup.

- Svi žive bolje od nas, u to sam se uvjerio jer sam boravio i u drugim zemljama  - kaže on.

Zora Novković kaže da kada plati sve režije skoro ništa ne ostaje za hranu.

Pojeftinjenje

U Ministarstvu trgovine i turizma RS su potvrdili da će za desetak dana biti organizovan novi sastanak na kojem će biti definisano koji proizvodi će i za koliko pojeftiniti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik