Niže naknade trgovcima: Hoće li trošak pasti na klijente

Bez autora
Feb 18 2014

Nacrt regulative EU o ograničenju bankarskih naknada za plaćanja karticama trenutačno se razmatra, no europski potrošači skeptični su prema ideji da bi od ušteda koje bi donijela trgovcima i oni mogli imati koristi. Strepe da će banke izdavatelji manji prihod nadoknaditi na drugoj strani – naknadama koje plaćaju klijenti. Premda je IPSOS-ovo istraživanje reakcija potrošača EU na te mjere naručio MasterCard, kartičar kojemu nova regulativa ne ide u prilog i cilj mu je lobirati za status quo, činjenica je i da je, primjerice, u Španjolskoj limitiranje međubankarskih naknada dovelo do povećanja naknada za korisnike kartica za više od 50%, a trgovci zbog ušteda nisu snizili cijene...

Niže naknade trgovcima: Hoće li trošak pasti na klijenteNacrt regulative EU o ograničenju bankarskih naknada za plaćanja karticama trenutačno se razmatra, no europski potrošači skeptični su prema ideji da bi od ušteda koje bi donijela trgovcima i oni mogli imati koristi. Strepe da će banke izdavatelji manji prihod nadoknaditi na drugoj strani – naknadama koje plaćaju klijenti.

Premda je IPSOS-ovo istraživanje reakcija potrošača EU na te mjere naručio MasterCard, kartičar kojemu nova regulativa ne ide u prilog i cilj mu je lobirati za status quo, činjenica je i da je, primjerice, u Španjolskoj limitiranje međubankarskih naknada dovelo do povećanja naknada za korisnike kartica za više od 50%, a trgovci zbog ušteda nisu snizili cijene.

Provedena anketa pokazala je da više od pola hrvatskih potrošača (58%) te 65% u EU vjeruje da će prijedlog o limitiranju međubankarskih naknada loše utjecati na kartična plaćanja, a osam od deset ih ne očekuje da će trgovci spustiti cijene. Brine ih i predloženo pravilo koje trgovcima daje pravo da odluče koju karticu žele ili ne žele prihvaćati, jer smanjuje širinu prihvata. Sedam od deset ispitanika u Hrvatskoj smatra da bi to otežalo korištenje kartica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik