Nove cene cigareta: Najskuplja paklica sada će koštati 570, a najjeftinija 290 dinara

Bez autora
Jan 24 2022

Paklica cigareta će narednih dana biti skuplja u proseku za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza. Za tačno toliko su duvandžije tražile veće cene.

Novi cenovnik će početi da važi za neke marke već od 31. januara, dok će druge duvandžije primenu početi nekoliko dana kasnije.

Prema cenovniku objavljenom u "Službenom glasniku", najjeftinija paklica pojedinih proizvođača sada će koštati 290 dinara, a najskuplja 570.

Duvandžije se dva puta godišnje usklađuju sa akciznim kalendarom, najčešće početkom februara i u julu. Predviđeno je da se specifična akciza uvećava za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. godine. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

Do 2025. godine predstoji još sedam planiranih uvećavanja akcize kako bi se dostigli standardi dogovoreni sa EU.

Inače, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene, a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik