Nove cene u trgovinama

Bez autora
Apr 23 2012

Uprkos sve "tanjim" novčanicima, svakodnevna poskupljenja nas ne zaobilaze. Nove cene mesnih prerađevina, gaziranih napitaka i slatkiša stigle su ove nedelje u trgovine, a već sledeće poskupeće kućna hemija, kozmetika, začini pojedinih proizvođača. Od početka meseca poskupeli su proizvodi "Karneksa", "Krasa", "Koka-kole", "Somboleda", "Vilede", a sada i "Zlatiborca", "Juhora", "Henkela". Prometnici i dobavljači povećanje cena objašnjavaju poskupljenjem sirovina i goriva, ali i rastom kursa evra. Ipak, nagomilane zalihe, iako o tome ne žele zvanično da govore, trgovci uspevaju da prodaju samo na akcijama. Jetrene paštete poskupele su za oko dva dinara po pakovanju, cena je sa 39 "skočila" na 41 dinara ili pet odsto. Uvozna čokolada od 100 grama je sa 130 poskupela na 148 dinara. Čajna goveđa kobasica umesto 906 sada košta 936, šunkarica je sa 959 poskupela na 992, a mediteranska pršuta je skuplja za oko 150 i sada staje gotovo 2.500 dinara.

Nove cene u trgovinamaUprkos sve "tanjim" novčanicima, svakodnevna poskupljenja nas ne zaobilaze.

Nove cene mesnih prerađevina, gaziranih napitaka i slatkiša stigle su ove nedelje u trgovine, a već sledeće poskupeće kućna hemija, kozmetika, začini pojedinih proizvođača.

Od početka meseca poskupeli su proizvodi "Karneksa", "Krasa", "Koka-kole", "Somboleda", "Vilede", a sada i "Zlatiborca", "Juhora", "Henkela"... Prometnici i dobavljači povećanje cena objašnjavaju poskupljenjem sirovina i goriva, ali i rastom kursa evra. Ipak, nagomilane zalihe, iako o tome ne žele zvanično da govore, trgovci uspevaju da prodaju samo na akcijama.

Jetrene paštete poskupele su za oko dva dinara po pakovanju, cena je sa 39 "skočila" na 41 dinara ili pet odsto. Uvozna čokolada od 100 grama je sa 130 poskupela na 148 dinara. Čajna goveđa kobasica umesto 906 sada košta 936, šunkarica je sa 959 poskupela na 992, a mediteranska pršuta je skuplja za oko 150 i sada staje gotovo 2.500 dinara!

Po višoj ceni prodaje se i kafa, a pakovanje od 200 grama je sa 195 poskupelo na 199 dinara. Tegla maslinki od 720 grama umesto 239 košta 247 dinara. Gumene "vileda" rukavice skuplje su za dvadesetak dinara i sada koštaju 199, sunđeri su sa 75 "otišli" na 87 dinara.

Predsednik Pokreta potrošača Petar Bogosavljević kaže da sve češća "pomeranja" cena u supermarketima ozbiljno urušavaju standard stanovništva, jer plate odavno ne prate taj rast.

Kozmetika

Poskupljenja neće zaobići ni kozmetiku i kućnu hemiju. Proizvodi kompanije "Loreal" i "Proktor end Gembel" poskupeće početkom sledeće nedelje do devet odsto. Šamponi za kosu "elsev" i kreme za lice poskupeće šest, "garnijerovi" šamponi pet odsto, dezodoransi tri, a losioni i mleka za telo do osam odsto. Za pet odsto poskupeće deterdženti za posuđe "feri", kao i detredžent za veš "persil", dok će cene "meriks" praška biti veće za osam odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik