Od početka 2015. u BiH hrana dodatno poskupjela

Bez autora
Mar 15 2015

Već s prvim danima ove godine bh. građane dočekala je čestitka u vidu poskupljenja struje za 1,97 posto, a lančano su poskupjeli i pojedini prehrambeni proizvodi i odjeća, kao i alkohol te cigarete i duhanski proizvodi, čija cijena je povećana za 30 feninga i više.Rast cijena s kojim je počela godina nastavljen je i u februaru, a “tiha” poskupljenja izražena su i u ovom mjesecu. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, poskupjeli su mliječni proizvodi, brašno, ulje...

Od početka 2015. u BiH hrana dodatno poskupjelaVeć s prvim danima ove godine bh. građane dočekala je čestitka u vidu poskupljenja struje za 1,97 posto, a lančano su poskupjeli i pojedini prehrambeni proizvodi i odjeća, kao i alkohol te cigarete i duhanski proizvodi, čija cijena je povećana za 30 feninga i više.

Rast cijena s kojim je počela godina nastavljen je i u februaru, a “tiha” poskupljenja izražena su i u ovom mjesecu. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, poskupjeli su mliječni proizvodi, brašno, ulje...

Cijene goriva

U Udruženju potrošača Federacije BiH upozoravaju da je kupovna moć građana dodatno pala te da ih svaka korekcija cijena, pa čak i ona najmanja, dodatno iscrpljuje.

Dodaju da je zbog toga veći broj bh. potrošača primoran kupovati osnovne proizvode na akcijskoj prodaji ili robu pred istekom roka trajanja. Niže cijene hrane građani možda tek mogu očekivati najesen, ali samo ukoliko budemo imali bolji urod, tvrde u ovom udruženju. No, opravdana je bojazan da zbog najavljenih novih te posljedica prošlogodišnjih poplava i prirodnih katastrofa do toga neće moći doći.

- Iz dana u dan sve je skuplje. Posebno se kod nas te korekcije cijena kriju u manjoj kilaži. Tako je 1.000 grama riže prošle godine koštalo dvije marke, a sada se 800 grama prodaje po toj cijeni - upozoravaju iz ovog udruženja.

Građani, suočeni s nizom poskupljenja i sve manjom zaradom, nezadovoljni su posebno kada je riječ o cijenama osnovnih životnih namirnica, koje nisu smanjene iako je indeks cijena hrane koje prati Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) na globalnom nivou već duže u opadanju.

Samo u februaru cijene su, prema ocjeni FAO-a, opale za jedan posto i na najnižem su nivou u posljednje četiri i po godine.

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EURO BiH, upozorava da više cijene u BiH uvijek možemo očekivati čim se počnu povećavati cijene goriva.

- Svaka promjena cijena goriva automatski se odražava na cijene u maloprodaji prehrambenih artikala, komunalnih usluga i svega ostalog. Svakodnevno se urušava standard građana, sve više stežu kaiš. Sve je skuplje za najmanje pet posto, a bojim se da će cijene još rasti - kaže Lakota.

Misli i da slaba konkurencija podiže cijene u BiH.

- Loš poticaj domaće proizvodnje je, također, razlog za visoke cijene, jer nemamo dovoljnu količinu domaćih prehrambenih proizvoda kako bi bile zadovoljene potrebe bh. građana, već ih 80 posto uvozimo - smatra Lakota.

Cijene nekretnina

Više cijene pogodile su i one građane koji pokušavaju doći do krova nad glavom.

- Više cijene nekretnina u ovoj godini možemo očekivati u užim centrima gradova i do 20 posto, a s obzirom na to da su lokacije veoma skupe, a i potražnja velika. Što se tiče stare gradnje i lokacija nadomak grada, tu nekretnine ne bi trebale poskupljivati - kazao je Turgaj Mutevelić, predsjednik Skupštine Udruženja učesnika u prometu nekretninama.

Nakon pada cijena goriva na 1,70 KM, distributeri su odlučili podići cijene goriva na čak dvije marke. Uradili su to uprkos upozorenjima ekonomskih analitičara, koji tvrde da gorivo u BiH treba biti 1,50 KM.

Zabrinjavajuće je da bi, ukoliko cijene goriva budu nastavile rasti, moglo doći i do povećanja cijena grijanja, a potom i plina, vode, komunalija...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik