Olakšana trgovina hranom

Bez autora
May 13 2012

Da bi krompir mogao da se preradi u fabrici u Srbiji, mora da prođe sve potrebne analize po evropskim standardima. I pored toga, donedavno isti proizvođač nije mogao da ga upotrebi u svom pogonu u Bosni i Hercegovini, bez potvrde o zdravstvenoj ispravnosti izdate u toj zemlji. Apsolutno dupli posao, nepotreban posao, jer ako fitosanitarna inspekcija izda regularan sertifikat za krompir, ne postoji nikakav razlog zašto bi se to ponavljalo, ako inspekcije u obe zemlje ili bilo kojoj drugoj zemlji regiona prati uputstva i procedure koje propisuje EU. Na dodatne analize se čekalo satima, pa nekad i danima. Kako sve zemlje u regionu koriste iste standarde u proizvodnji, Srbija je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom potpisala sporazume o međusobnom priznavanju uverenja o zdravstvenoj ispravnosti. To je posebno važno za preduzeća koja proizvode i prodaju svežu robu.

Olakšana trgovina hranomDa bi krompir mogao da se preradi u fabrici u Srbiji, mora da prođe sve potrebne analize po evropskim standardima.

I pored toga, donedavno isti proizvođač nije mogao da ga upotrebi u svom pogonu u Bosni i Hercegovini, bez potvrde o zdravstvenoj ispravnosti izdate u toj zemlji.

Apsolutno dupli posao, nepotreban posao, jer ako fitosanitarna inspekcija izda regularan sertifikat za krompir, ne postoji nikakav razlog zašto bi se to ponavljalo, ako inspekcije u obe zemlje ili bilo kojoj drugoj zemlji regiona prati uputstva i procedure koje propisuje EU, kaže za RTS Danilo Drobnjak iz kompanije "Pepsiko".

Na dodatne analize se čekalo satima, pa nekad i danima.

Kako sve zemlje u regionu koriste iste standarde u proizvodnji, Srbija je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom potpisala sporazume o međusobnom priznavanju uverenja o zdravstvenoj ispravnosti. To je posebno važno za preduzeća koja proizvode i prodaju svežu robu.

Željko Pikula iz kompanije "Agroživ" za RTS je rekao da se njihova vozila ne zadržavaju na granici kao što su se zadržavala. Matematika je jasna, umesto 10 analiza imate jednu, tako da to olakšava posao kako nama, tako i distributerima. S obzirom na to da je ovo specifična vrsta robe, sveže meso, i da ima rok trajanja 4-5 dana, svako smanjenje zadržavanja na granici znači, ističe on.

Kako RTS navodi, trgovanje hranom bez necarinskih barijera za kompanije koje izvoze znači ne samo lakše poslovanje, već i uštedu. Više ne moraju da plaćaju veoma skupe dodatne analize, kako bi dokazali da su njihovi proizvodi ispravni, što ne znači da se roba prilikom izvoza nikako ne kontroliše. Naprotiv, provere su povremene i to na slučajnom uzorku.

Korist od dogovora imaju i kompanije iz zemalja koje su potpisale sporazume, a od kojih Srbija uvozi robu. Ni one više ne moraju na granici da rade duple analize. Ima onih koji strahuju da bi firme to mogle da zloupotrebe i na strano tržište pošalju zdravstveno neispravnu robu.

Ako je neko napravio prevaru, iz Bosne poslao u Srbiju nekorektan proizvod, po dokumentaciji koju imamo možemo da saznamo ko je i njemu se to ne isplati, pa tako ni roba iz Srbije ne sme izaći u susedne zemlje ukoliko nije identičnog kvaliteta kao i tamo", tvrdi Zoran Mićović iz Uprave za veterinu, a prenosi RTS.

Ozbiljni izvoznici kažu da im se nikako ne isplati da varaju, jer razotkrivanje toga znači gubitak tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik