Olakšati izvoz građevinskog materijala i žita

Bez autora
Feb 22 2015

Privredna komora RS predložiće da pojednostavljenim carinskim postupkom budu obuhvaćeni građevinski materijal, žitarice i stočna hrana kako bi proizvođačima bilo skraćeno vrijeme isporuke, a ne bi bili izloženi ni dodatnim troškovima.Iz Privredne komore je početkom februara upućena inicijativa Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za hitnu izmjenu uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku. Nakon sastanka predstavnika UIO i poslovne zajednice u srijedu odlučeno je da u idućih 15 dana privredne komore u BiH dostave prijedloge proizvoda za koje bi se moglo primjenjivati pojednostavljeno carinjenje.

Olakšati izvoz građevinskog materijala i žitaPrivredna komora RS predložiće da pojednostavljenim carinskim postupkom budu obuhvaćeni građevinski materijal, žitarice i stočna hrana kako bi proizvođačima bilo skraćeno vrijeme isporuke, a ne bi bili izloženi ni dodatnim troškovima.

Iz Privredne komore je početkom februara upućena inicijativa Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za hitnu izmjenu uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku. Nakon sastanka predstavnika UIO i poslovne zajednice u srijedu odlučeno je da u idućih 15 dana privredne komore u BiH dostave prijedloge proizvoda za koje bi se moglo primjenjivati pojednostavljeno carinjenje.

U Privrednoj komori RS kazali su da će poslije konsultacija sa privrednicima biti sačinjen konačni spisak robe za koju će tražiti jednostavnije carinjenje.

 - Pojednostavljenim carinskim postupkom treba da budu obuhvaćeni, između ostalog, glina, građa, cigla, cement, staklene boce, vezovi željeznih šipki, ploče, žitarice i stočna hrana kako je to bilo propisano uputstvom koje je ranije bilo na snazi -  istakli su u Privrednoj komori.

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH su kazali da su primili veliki broj primjedbi privrednika od kada je na snagu stupilo uputstvo o pojednostavljenom carinskom postupku.

- Privrednici insistiraju da na listu robe budu uvršćeni i proizvodi koji su ranije mogli da budu carinjeni po pojednostavljenom postupku - kazali su u STK-u.

Uputstvom koje je trenutno u primjeni smanjen je obim robe koja se može izvoziti po pojednostavljenom postupku, što domaćim proizvođačima donosi povećanje troškova i komplikovaniju proceduru. Osim toga, uputstvom koje je stupilo na snagu 28. januara onemogućen je pojednostavljeni postupak na graničnim prelazima koji nemaju mrežnu komunikaciju sa glavnom kancelarijom UIO ili imaju lošu mrežnu komunikaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik