Olimpijska baklja od 28.000 dolara

Bez autora
Oct 03 2010

Baklja kojom je na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine zapaljen olimpijski plamen, prodata je na aukciji u Karlovim Varima za pola miliona kruna (28.100 dolara). Baklju je na aukciju izneo lokalni sud u poznatoj češkoj banji, zbog toga što je njen vlasnik, čije ime nije navedeno, bio u dugovima.Prema rečima predstavnika za štampu suda Tomaša Mara, stručna komisija je potvrdila da je baklja autentična, a bila je procenjena na 15.000 kruna (840 dolara). Kupac je želeo da ostane anoniman...

Olimpijska baklja od 28.000 dolaraBaklja kojom je na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine zapaljen olimpijski plamen, prodata je na aukciji u Karlovim Varima za pola miliona kruna (28.100 dolara).

Baklju je na aukciju izneo lokalni sud u poznatoj češkoj banji, zbog toga što je njen vlasnik, čije ime nije navedeno, bio u dugovima.

Prema rečima predstavnika za štampu suda Tomaša Mara, stručna komisija je potvrdila da je baklja autentična, a bila je procenjena na 15.000 kruna (840 dolara). Kupac je želeo da ostane anoniman.

U Berlinu 1936. godine prvi put u istoriji Olimpijskjih igara zapaljen je olimpijski plamen. Te igre protekle su u senci skandala nacističkog vođe Adolfa Hitlera, koji nije želeo da uruči medalje legendarnom američkom atletičaru Džesiju Ovensu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik