Opet udar na novčanik

Bez autora
Feb 01 2012

Već početkom februara između pet i deset odsto poskupeće konditori pojedinih proizvođača. Prema najavama, od sedam do deset procenata biće skuplji i neki deterdženti, omekšivači, instant kafe i smrznuto povrće. I pojedina alkoholna pića poskupeće 12 odsto. Prosečno domaćinstvo u Srbiji prošle godine mesečno je raspolagalo sa nešto više od 50 hiljada dinara, a trošilo oko 47 hiljada. Prosečna decembarska zarada u Srbiji bila je nepune 44 hiljade dinara. Dve trećine prihoda odlazi na hranu, komunalije i transport. Upravo za te namene prosečno domaćinstvo mesečno potroši više od 30 hiljada. Za struju, centralno grejanje, toplu vodu, transport i telefon ode oko deset hiljada dinara. Poređenjem prometa januara prošle i januara ove godine oseća se blagi pad prometa, a oni artikli kojima su ograničene marže uredbom Vlade Srbije neće značajno menjati cene.

Opet udar na novčanikOd februara neki prehrambeni i hemijski proizvodi poskupeće pet do 12 odsto. Iako trgovci i proizvođači odlažu poskupljenja, u Srbiji bi najpre moglo da poskupi gorivo, zbog krize oko Irana, što bi uticalo i na ostale cene.

Već početkom februara između pet i deset odsto poskupeće konditori pojedinih proizvođača. Prema najavama, od sedam do deset procenata biće skuplji i neki deterdženti, omekšivači, instant kafe i smrznuto povrće. I pojedina alkoholna pića poskupeće 12 odsto.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji prošle godine mesečno je raspolagalo sa nešto više od 50 hiljada dinara, a trošilo oko 47 hiljada. Prosečna decembarska zarada u Srbiji bila je nepune 44 hiljade dinara.

Dve trećine prihoda odlazi na hranu, komunalije i transport. Upravo za te namene prosečno domaćinstvo mesečno potroši više od 30 hiljada. Za struju, centralno grejanje, toplu vodu, transport i telefon ode oko deset hiljada dinara.

Poređenjem prometa januara prošle i januara ove godine oseća se blagi pad prometa, objašnjava Spomenko Đordan, komercijalni direktor "Univereksporta" i dodaje da oni artikli kojima su ograničene marže uredbom Vlade Srbije neće značajno menjati cene.

Zbog pada standarda proizvođači odlažu poskupljenja. Dragan Stojić, generalni direktor "Fudlenda", kaže da ta kompanija neće korigovati cene ukoliko dođe do porasta cena goriva na svetskom tržištu i tržištu Srbije do deset procenata.

"Međutim ukoliko dođe do drastičnog rasta cena goriva, bićemo primorani da cene naših proizvoda korigujemo za dva do tri procenta na gore", objašnjava Stojić.

U međuvremenu, cena sirove nafte na svetskom tržištu i dalje lagano raste.

Prema rečima ekonomiste Gorana Nikolića, dramatična eskalacija krize u Persijskom zalivu mogla bi da pogura cene nafte do 50 odsto na globalnom nivou, što bi značilo da bi cene derivata u Srbiji bile blizu 200 dinara.

"To bi ukupnu inflaciju u Srbiji podiglo za oko dva i po procenta, što bi se odrazilo na rast cena u oblasti transporta, voća, povrća", dodaje Nikolić.

Zbog Uredbe Vlade o ograničavanju marži na neke osnovne životne namirnice, njihove cene pale su do 15 odsto. Očekuje se da tako i ostane bar do polovine godine kada Uredba prestaje da važi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik