Oslobođene marže neće povećati cene

Bez autora
Dec 18 2012

To što će se marže na osnovne životne namirnice od početka naredne godine ponovo formirati slobodno, jer uredba koja ih je ograničavala prestaje da važi, neće izazvati poskupljenja. Manja pomeranja cenovnika moguća su u samostalnim trgovinskim radnjama kod kojih upravo ovi proizvodi čine najveći deo prometa. Poskupljenja bi jedino mogli da izazovu proizvođači, ukoliko oni povećaju cene svojih proizvoda. Poslovna politika „Deleza”, najvećeg trgovinskog lanca u zemlji je da, posle prestanka važenja uredbe o ograničenju marži, koji je najavljen za januar sledeće godine, neće biti podizanja cena proizvoda na koje se odnosila. U ovom trenutku najvažnije je da ta uredba prestane da važi i da oslobodi tržišnu utakmicu. Baveći se samo jednom stranom, odnosno trgovcima, ona nije poslužila svojoj svrsi i stopiranju rasta cena, niti je pomogla potrošačima.

Oslobođene marže neće povećati ceneTo što će se marže na osnovne životne namirnice od početka naredne godine ponovo formirati slobodno, jer uredba koja ih je ograničavala prestaje da važi, neće izazvati poskupljenja, tvrde u vodećim trgovinskim lancima.

Manja pomeranja cenovnika moguća su u samostalnim trgovinskim radnjama kod kojih upravo ovi proizvodi čine najveći deo prometa.

Kako su za „Politiku” rekli u „Delezu”, najvećem trgovinskom lancu u zemlji, poskupljenja bi jedino mogli da izazovu proizvođači, ukoliko oni povećaju cene svojih proizvoda.

– Naša poslovna politika je da, posle prestanka važenja uredbe o ograničenju marži, koji je najavljen za januar sledeće godine, neće biti podizanja cena proizvoda na koje se odnosila. U ovom trenutku najvažnije je da ta uredba prestane da važi i da oslobodi tržišnu utakmicu. Baveći se samo jednom stranom, odnosno trgovcima, ona nije poslužila svojoj svrsi i stopiranju rasta cena, niti je pomogla potrošačima – navode u „Delezu”, u čujem sastavu posluju „Maksi” i „Tempo”, dok kako tvrde u „Merkatoru” pomeranja cenovnika ni kod njih neće biti.

– Kod znatnog broja artikala osnovnih životnih namirnica ne očekujemo promenu maloprodajnih cena, jer su se kod nas i do sada primenjivale marže koje su bile niže od onih koje su propisane uredbom – naveli su u kompaniji „Merkator S”, koja obuhvata objekte „Merkatora” i „Rode”.

Goran Kovačević, vlasnik i direktor trgovinskog lanca „Gomeks” koji uglavnom ima objekte u Vojvodini, kaže da, kada sumiramo godinu dana važenja uredbe, možemo zaključiti da su sve cene znatno više, što je kako kaže jasan znak da ona nije postigla svoj cilj.

– Da zlo bude veće, uredba ne samo da nije zaustavila rast cena već je doprinela jačanju sivog tržišta, propadanju malih porodičnih radnji i opštoj nezaposlenosti. Bez obzira na prestanak važenja uredbe ne očekujemo bilo kakvo značajno povećanje cena osnovnih životnih namirnica. Mali trgovci će korigovati cene, ali to je uslov opstanka za njih i stanje tržišta će minimalizovati bilo čije velike apetite – objasnio je Kovačević.

I Olivera Ćirković iz „Univereksporta” navodi da ovaj trgovinski lanac neće uvećavati cene.

– Ukidanje uredbe o ograničenju marži neće doneti promene na nivou naših marži, budući da smo i pre stupanja na snagu uredbe imali trgovačke marže u okvirima propisanih ovom uredbom. Slobodno tržište je mehanizam koji se smatra najboljim za potrošača – kaže ona.

Trgovci ističu i da je donošenje ove uredbe imalo populistički karakter i da nije sprečilo rast cena, budući da su za vreme njenog važenja podizane cene mnogih artikala na koje se odnosi i podsećaju na letnji talas poskupljenja. To se, kako kažu, dogodilo jer je uredba ograničila samo maloprodajnu maržu, a ne i nabavnu cenu proizvoda. Treba, međutim, istaći da je to nemoguće i da bi u potpunosti vodilo u dogovornu ekonomiju. A da to što trgovci neće podizati cene nije njihova dobra volja, već jednostavna računica, pokazuju podaci Zavoda za statistiku po kojima je promet u maloprodaji pao 10,5 odsto u poređenju sa proteklom godinom. To znači da prostora za nova poskupljenja nema.

I ekonomisti smatraju da u skorije vreme novih poskupljenja ne može da bude, jer ako potrošači nemaju odakle da plate ni trgovci ni proizvođači ne mogu da podižu cene. Poslednji primer za to je sveže meso, čije su cene ubrzo oborene nakon što su prethodne podignute jer kupci nisu mogli da plate.

– Prestanak važenja uredbe o maržama je pametna odluka čime se ukida nasilje nad tržištem. Treba znati da nijedna kontrola cena nije dobra i ne može da proizvede pozitivne efekte na duži rok – navodi ekonomista Aleksandar Stevanović.

Vlada Srbije donela je krajem decembra 2011. godine uredbu o ograničavanju trgovačkih marži na 10 odsto za pšenično brašno, tip 400 i tip 500, jestivo suncokretovo ulje, mleko, jogurt, šećer i sveže meso. Uredba ima važenje od šest meseci, pa je produžena 30. juna i ističe 31. decembra ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik