Osvajanje kupaca

Bez autora
Apr 17 2012

Ako izuzmemo praznike, kada se po tradiciji troši više, promet u trgovinama u Srbiji opada. U nekim delovima zemlje, čak do 25 odsto. Budući da država nema pravo da utiče na visinu marži, osim kod osnovnih životnih namirnica, pojedinini ekonomisti predlažu da trgovci marže snize sami. Priča o siromašnom jugu i bogatijem severu u ovom slučaju dobija statističko utemeljenje. Na severu se opet kupovalo više, na jugu manje za četvrtinu. Pad prometa, prema podacima iz februara, objašnjava se i ledenim danima u tom mesecu, kada je led zaledio i kupovinu. Ipak, to nije i jedini razlog. Pad bi bio zabeležen svakako bez obzira na vremenske prilike jer je rastuća nezaposlenost 24 odsto, uz nizak životni standard ne obezbeđuje uslove za bilo kakvo oživljavanje maloprodajnog prometa. Trgovci već pribegavaju akcijama bez obziira na sezonu kako bi povećali svoj obrt i došli do svežih finasijskih sredstava.

Osvajanje kupacaSniženja, akcije i smanjenje marži. Zbog pada prometa, trgovcima u Srbiji potrebne nove mere za privlačenje kupaca.

Ako izuzmemo praznike, kada se po tradiciji troši više, promet u trgovinama u Srbiji opada. U nekim delovima zemlje, čak do 25 odsto. Budući da država nema pravo da utiče na visinu marži, osim kod osnovnih životnih namirnica, pojedinini ekonomisti predlažu da trgovci marže snize sami.

Priča o siromašnom jugu i bogatijem severu u ovom slučaju dobija statističko utemeljenje. Na severu se opet kupovalo više, na jugu manje za četvrtinu.

"S obzirom na ranije godine promet je ukupno opao. Nismo nezadovoljni ali to može mnogo bolje, verovatno je nedostatak para", kaže trgovac iz Pirota.

Pad prometa, prema podacima iz februara, objašnjava se i ledenim danima u tom mesecu, kada je led zaledio i kupovinu. Ipak, to nije i jedini razlog.

"Pad bi bio zabeležen svakako bez obzira na vremenske prilike jer je rastuća nezaposlenost 24 odsto, uz nizak životni standard ne obezbeđuje uslove za bilo kakvo oživljavanje maloprodajnog prometa", rekao je Saša Đogović iz Centra za istraživanje tržišta IZIT.

Prema njegovim rečima, trgovci već pribegavaju akcijama bez obziira na sezonu kako bi povećali svoj obrt i došli do svežih finasijskih sredstava.

Čak i oni sa znatno većim prometom poslednjih meseci moraju da se bore za kupce.

"U našim objektima je pokrenuta trajna kampanja snižavanja cena, tako da smo opredeljeni da budemo konkurentni sa cenama", kaže Martina Petrović Delez Srbija.

Bez obzira na cene, prosečno domaćinstvo troši 43 odsto raspoloživih sredstava na na egzistencijalne potrebe.

Ipak, ova obavezna potrošnja nije bila dovoljna za više od 850 malih trgovnskih radnji koje su od početka godine zatvorene zbog pada prometa.

Budući da su slabi izgledi da se primanja i kupovna moć ubrzo drastičo uvećaju, pred trgovcima koji planiraju da opstanu na tržištu je složen zadatak: snižavanje cena, ili odlaganje plaćanja na što više meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik