Pad izvoza, rast uvoza

Bez autora
May 31 2012

Hrvatska u robnoj razmjeni u prva četiri mjeseca ove godine bilježi pad izvoza, a rast uvoza. Izvoz je, izraženo u kunama, pao za 3,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je porastao za 2,7 posto. Izraženo u eurima, izvoz je pao za pet posto, a uvoz porastao za 0,7 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prva četiri mjeseca iznosi samo 56,4 posto. U prva četiri mjeseca ove godine izvezeno je robe u vrijednosti od 22,3 milijarde kuna, što je za 3,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, a uvoz je porastao za 2,7 posto, na 39,5 milijardi. Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio 17,2 milijarde kuna i veći je za 10,1 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine. Izraženo u eurima, hrvatski je robni izvoz iznosio 2,95 milijardi eura, što je pet posto manje nego lani, a uvoz je povećan za 0,7 posto, na 5,2 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosi 2,3 milijarde eura, što je u odnosu na prva četiri mjeseca rast za 9,2 posto.

Pad izvoza, rast uvozaHrvatska u robnoj razmjeni u prva četiri mjeseca ove godine bilježi pad izvoza, a rast uvoza.

Izvoz je, izraženo u kunama, pao za 3,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je porastao za 2,7 posto. Izraženo u eurima, izvoz je pao za pet posto, a uvoz porastao za 0,7 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prva četiri mjeseca iznosi samo 56,4 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U prva četiri mjeseca ove godine izvezeno je robe u vrijednosti od 22,3 milijarde kuna, što je za 3,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, a uvoz je porastao za 2,7 posto, na 39,5 milijardi. Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio 17,2 milijarde kuna i veći je za 10,1 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Izraženo u eurima, hrvatski je robni izvoz iznosio 2,95 milijardi eura, što je pet posto manje nego lani, a uvoz je povećan za 0,7 posto, na 5,2 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosi 2,3 milijarde eura, što je u odnosu na prva četiri mjeseca rast za 9,2 posto.

Podaci DZS-a samo za travanj pokazuju da je robni izvoz u četvrtom mjesecu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine pao za čak 20,7 posto, na 727,5 tisuća eura, a istodobno je uvoz pao za tri posto, na 1,35 milijardi eura. Pokrivenost uvoza izvozom u travnju je iznosila samo 53,9 posto.

Nekoliko je djelatnosti koje su u prva četiri mjeseca povećale izvoz, primjerice proizvodnja prehrambenih proizvoda s rastom za 17,5 posto, na 223,2 milijuna eura, proizvodnja strojeva i uređaja za 15,8 posto, na 214,5 milijuna eura, proizvodnja električne opreme za 5,1 posto, na 221,5 milijuna eura, ili proizvodnja metala u kojoj je vrijednost izvoza porasla za 21,3 posto, na oko 137 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik