Počinje kontrola oglasnih poruka za sniženje cena

Bez autora
Aug 28 2012

Sektor tržišne inspekcije Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, u skladu sa planom rada, počinje kontrolu verodostojnosti oglasnih poruka za avgustovska i septembarska sniženja cena. Posebna pažnja će se obratiti na proveru da li je zaista reč o rasprodajama školskog pribora i opreme za školu, uključujući odeću i obuću za decu. Uočeni problemi na terenu, kao i informacije dobijene od građana, ukazuju na to da pojedini privredni subjekti zloupotrebljavaju oglasne poruke (oglašavanje rasprodaja, sniženja i drugih prodajnih podsticaja) samo u cilju povećanja prometa, a ne zato što sniženje zaista postoji. To ima svakako negativne posledice po potrošače i konkurenciju na tržištu i protivno je odredbama Zakona o trgovini, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o oglašavanju.

Počinje kontrola oglasnih poruka za sniženje cenaSektor tržišne inspekcije Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, u skladu sa planom rada, počinje kontrolu verodostojnosti oglasnih poruka za avgustovska i septembarska sniženja cena.

U saopštenju resornog ministarstva navodi se da će se posebna pažnja obratiti na proveru da li je zaista reč o rasprodajama školskog pribora i opreme za školu, uključujući odeću i obuću za decu.

Uočeni problemi na terenu, kao i informacije dobijene od građana, ukazuju na to da pojedini privredni subjekti zloupotrebljavaju oglasne poruke (oglašavanje rasprodaja, sniženja i drugih prodajnih podsticaja) samo u cilju povećanja prometa, a ne zato što sniženje zaista postoji. To ima svakako negativne posledice po potrošače i konkurenciju na tržištu i protivno je odredbama Zakona o trgovini, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o oglašavanju.

U svim slučajevima u kojima se utvrdi neistinita, nepotpuna ili prevarna oglasna poruka, kojom se potrošač dovodi u zabludu, inspektor će zabraniti takvo oglašavanje (što podrazumeva uklanjanje oglasne poruke sa izloga ili prodajnog mesta, zabranu daljeg distribuiranja neistinitog reklamnog materijala i slično).

Inspektor će naložiti usaglašavanje oglasne poruke sa zakonskim odredbama (procenat sniženja, vrsta robe na koju se odnosi sniženje, period trajanja sniženja i slično) i podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kontrole će započeti u sedištima velikih trgovinskih lanaca, prodavnicama za školski pribor i opremu za đake, kao i u specijalizovanim prodavnicama odeće i obuće.

O rezultatima kontrole, koja će se obavljati na teritoriji cele zemlje i koja će trajati do kraja septembra, javnost će biti blagovremeno obaveštena, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik