Podrška razvoju trgovini u Srbiji

Bez autora
May 08 2012

Češka Vlada je preko svog Ministarstva industrije i trgovine, u okviru programa “Aid for Trade” Razvojne saradnje Češke Republike, odobrila projekat “Podrška razvoju trgovini u Srbiji”, koji su predložili Privredna komora Srbije (PKS) i Češka PK, u saradnji sa partnerom RPK Leskovac. Ovaj projekat će se realizovati od avgusta do oktobra ove godine Ciljevi projekta su transfer znanja, u vezi sa podsticanjem održivog ekonomskog i društvenog razvoja u Srbiji, podrška jačanju konkurentnosti srpske privrede i poboljšanje ukupne poslovne klime u zemlji, zatim povećanje izvoza, razvoj preduzetničkih aktivnosti i privlačenje stranih direktnih investicija, kao i organizovanje obuka i radionica.

Podrška razvoju trgovini u SrbijiČeška Vlada je preko svog Ministarstva industrije i trgovine, u okviru programa “Aid for Trade” Razvojne saradnje Češke Republike, odobrila projekat “Podrška razvoju trgovini u Srbiji”, koji su predložili Privredna komora Srbije (PKS) i Češka PK, u saradnji sa partnerom RPK Leskovac.

Ovaj projekat će se realizovati od avgusta do oktobra ove godine

Ciljevi projekta su transfer znanja, u vezi sa podsticanjem održivog ekonomskog i društvenog razvoja u Srbiji, podrška jačanju konkurentnosti srpske privrede i poboljšanje ukupne poslovne klime u zemlji, zatim povećanje izvoza, razvoj preduzetničkih aktivnosti i privlačenje stranih direktnih investicija, kao i organizovanje obuka i  radionica.

Prema rečima Vere Veljanovski, projekt menadžera PKS, namera je da se podstaknu svest i iskustva lokalnih eksperata za pripremu razvojnih projekata finansiranih iz EU fondova i drugih izvora podrške, koji bi trebalo da se realizuju u Srbiji uz doprinos dugoročnom podsticaju stabilne i jake privrede, poboljšanju poslovne i investicione klime i održivom razvoju Srbije.

Kako je saopšteno iz PKS, glavne projektne aktivnosti su trodnevna studijska poseta srpskih projekt menadžera i predstavnika srpskih ministarstva Pragu u avgustu, trodnevni seminar “Upravljanje projektima, priprema predloga projekta, internacionalizacija” u PKS tokom septembra i trodnevni seminar “Upravljanje projektima, priprema predloga projekta, internacionalizacija”, u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac, koji je planiran za oktobar. Polaznici seminara su predstavnici komorskog sistema Srbije, vladinih i nevladinih organizacija, fakulteta, instituta, udruženja, organizacija i malih i srednjih preduzeća.

Na osnovu uspešne saradnje između PKS i Češke PK i imajući u vidu zajedničku korist obe komore, Češka PK i PKS realizovaće projekat fokusiran na zajedničke aktivnosti Češke PK i PKS, u saradnji sa nadležnim ministarstvima u Srbiji. Pismo podrške projektu pružilo je Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Prema predlogu projekta, sprovešće se aktivnosti usmerene na podizanje svesti o upravljanju projektima EU u Srbiji, među malim i srednjim preduzećima, komorama, ministarstava i drugim zainteresovanim stranama, ali bitan element odnosi se na podršku internacionalizaciji i promociju izvoznih aktivnosti.

Projekat će dopriniti bilateralnoj saradnji, što je dodatno izraženo prilikom realizovanja prethodnog projekta u okviru programa „Aid for Trade“, a navedeno je u Memorandumu o projektnoj saradnji između Češke PK i PKS.

U saopštenju se dodaje da je to nastavak prošlogodišnjeg projekta “Ekonomski i društveni razvoj područja, izgradnja mreže centara za uspostavljanje i upravljanje razvojnim projektima u Srbiji”, koji je finansirala Češka Vlada u okviru programa “Aid for Trade” Razvojne saradnje Češke Republike. Projekat je realizovala PKS kao aplikant sa Češkom PK, u saradnji sa projektnim partnerima RPK Sombor, RPK Niš i RPK Užice, u periodu od avgusta do novembra prošle godine.

Informacija o realizovanom projektu “Aid for Trade” i nastavku saradnje PKS sa Češkom PK je navedena u Protokolu sa petog zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Češke i Srbije, koji je predstavljen i potpisan u Pragu, tokom decembra 2011. godine, dodaje se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik