Porezna uprava otkrila kako se vara u fiskalizaciji

Bez autora
May 29 2013

Porezna uprava upozorila je na pokušaje prijevara u fiskalizaciji, primjerice izdavanjem računa s istim jedinstvenim identifikatorom računa (JIR). Najavila je da će obveznicima fiskalizacije kod kojih utvrdi takve lažne račune privremeno zabraniti rad i izreći novčanu kaznu. Svaki račun mora sadržavati vlastiti 36-znamenkasti broj (JIR), koji Porezna uprava u svojem sustavu generira i putem internetske veze dodjeljuje svakom izdanom računu. Stoga je nemoguće da Porezna uprava pošalje isti JIR za nekoliko različitih računa. Račun s JIR-om koji nije dodijelila Porezna uprava je lažni račun i opravdanja poput onog da je došlo do 'greške u programu' neće se uvažavati, nego će inspektori Porezne uprave obvezniku privremeno zabraniti rad i izreći prekršajnu novčanu kaznu sukladnu zakonu.

Porezna uprava otkrila kako se vara u fiskalizacijiPorezna uprava upozorila je na pokušaje prijevara u fiskalizaciji, primjerice izdavanjem računa s istim jedinstvenim identifikatorom računa (JIR).

Najavila je da će obveznicima fiskalizacije kod kojih utvrdi takve lažne račune privremeno zabraniti rad i izreći novčanu kaznu.

Svaki račun mora sadržavati vlastiti 36-znamenkasti broj (JIR), koji Porezna uprava u svojem sustavu generira i putem internetske veze dodjeljuje svakom izdanom računu. Stoga je nemoguće da Porezna uprava pošalje isti JIR za nekoliko različitih računa, ističu iz Porezne uprave.

Račun s JIR-om koji nije dodijelila Porezna uprava je lažni račun i opravdanja poput onog da je došlo do 'greške u programu' neće se uvažavati, nego će inspektori Porezne uprave obvezniku privremeno zabraniti rad i izreći prekršajnu novčanu kaznu sukladnu zakonu, poručuju iz Porezne uprave.

Najavljuju da na tome neće stati te da će ovlaštene inspektore poslati u nadzor i tvrtkama koje prodaju programska rješenja putem kojih je moguće ispisivati dva ista JIR-a ili putem čijih programa je omogućen bilo kakav pokušaj prijevare sustava fiskalizacije.

Pod posebnim će nadzorom biti i svi obveznici fiskalizacije koji posluju s takvim tvrtkama, odnosno koji su od njih otkupili programsko rješenje za fiskalizaciju, ističu iz Porezne uprave.

Inače, Zakonom o fiskalizaciji za obveznike fiskalizacije su u slučaju prekršaja propisane novčane kazne od 5.000 do 500.000 kuna, a propisana je i kazna od 1.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe u pravnoj osobi, obvezniku fiskalizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik