Posljedice sankcija Rusije Evropskoj uniji: Povećan uvoz mesa u BiH

Bez autora
Nov 17 2014

Nakon tvrdnji mljekara da je povećan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU, kao posljedica jednogodišnje zabrane izvoza ovih proizvoda iz EU u Rusiju, ista priča ponavlja se i sa mesom, što potvrđuje činjenica da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pažljivo prati i analizira podatke o uvozu. U Ministarstvu se vrše određene analize kada je riječ i o uvozu mesa i mesnih prerađevina u BiH. Predmetne analize će biti okončane u narednom periodu, međutim, prema preliminarnim podacima, određena specifična kretanja se mogu konstatovati, te je neophodno utvrditi njihove uzroke prije preduzimanja bilo kakvih daljih koraka, potvrdili su iz ove institucije.

Posljedice sankcija Rusije Evropskoj uniji: Povećan uvoz mesa u BiHNakon tvrdnji mljekara da je povećan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU, kao posljedica jednogodišnje zabrane izvoza ovih proizvoda iz EU u Rusiju, ista priča ponavlja se i sa mesom, što potvrđuje činjenica da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pažljivo prati i analizira podatke o uvozu.

Analiza Ministarstva

U Ministarstvu se vrše određene analize kada je riječ i o uvozu mesa i mesnih prerađevina u BiH. Predmetne analize će biti okončane u narednom periodu, međutim, prema preliminarnim podacima, određena specifična kretanja se mogu konstatovati, te je neophodno utvrditi njihove uzroke prije preduzimanja bilo kakvih daljih koraka, potvrdili su iz ove institucije.

"U svakom slučaju, nakon okončanja ovih analiza i utvrđivanja relevantnih kretanja u kontekstu količine i cijene uvoznog mesa i mesnih proizvoda, u skladu sa rezultatima do kojih će se doći, te uvažavajući propisane procedure, nadležne institucije u BiH preduzeti će odgovarajuće mjere", kazali su u Ministarstvu.

Istovremeno, Udruženje peradara Federacije BiH saopćilo je da su peradari u istoj poziciji kao i farmeri, odnosno proizvođači mlijeka, koji ovih dana blokiraju carinske terminale kako bi spriječili uvoz mlijeka, a riječ je o dvije najuređenije grane poljoprivredne proizvodnje.

Problemi bh. proizvođača direktna su posljedica odnosa Evropske unije i Rusije, a o tome pišu i ruski mediji. Kako navodi Glas Rusije, BiH postaje žrtva pokušaja EU da po svaku cijenu izveze robu koja je stopirana ruskim trgovinskim kontrasankcijama. Usljed ruskog kontraembarga, uvoz prehrambenih proizvoda u BiH mogao bi da eskalira do neslućenih razmjera, jer zemlje EU traže šansu na trećim tržištima.

Agrarni budžet

"Trgovački lanci u BiH, iza kojih stoji kapital iz EU, uslovljavaju domaće proizvođače da smanje cijene, ukoliko žele da njihovi proizvodi budu unutar tih trgovačkih lanaca", piše Glas Rusije, a kao primjer navode Holandiju koja je u Rusiju izvozila prehrambene proizvode u vrijednosti od 530 miliona eura i sada pokušava da nađe novo tržište.

Naglašavaju kako je formiranje agrarnog budžeta članica EU u Bruxellesu radi ublažavanja posljedica nastalih zabranom izvoza proizvoda životinjskog porijekla iz EU u Rusiju prouzrokovalo veliki priliv ovih proizvoda na tržište BiH po izuzetno niskim cijenama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik