Potpisana Deklaracija o unapređenju trgovine

Bez autora
Dec 26 2012

Predstavnici najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji potpisali su u Beogradu Deklaraciju o unapređenju trgovinskog sektora, koja predviđa društveno odgovorno poslovanje trgovaca i bolji odnos prema potrošačima. Deklaraciju su u Palati Srbije potpisali generalni direktor Deleza Srbija David Vander Skuren, generalni direktor kompanije Idea Aleksandar Seratlić, direktorka Merkatora Stanka Pejanović, generalni direktor DIS-a Darko Aćimović, generalni direktor lanca Veropulos Vasilis Kakagiotis. Potpis na Deklaraciju stavili su i predsednica Upravnog odbora kompanije Metro Veronika Punčeva, generalni direktor Gomeksa Goran Kovačević i komercijalni direktor kompanije Univereksport Spomenko Đordan. Vlada Srbije nije potpisnica deklaracije, a država neće uticati na slobodno formiranje cena na tržištu, već će kreirati ambijent u kome će biti unapređena konkurencija i nastavljen proces liberalizacije tržišta.

Potpisana Deklaracija o unapređenju trgovinePredstavnici najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji potpisali su u Beogradu Deklaraciju o unapređenju trgovinskog sektora, koja predviđa društveno odgovorno poslovanje trgovaca i bolji odnos prema potrošačima.

Deklaraciju su u Palati Srbije potpisali generalni direktor Deleza Srbija David Vander Skuren, generalni direktor kompanije Idea Aleksandar Seratlić, direktorka Merkatora Stanka Pejanović, generalni direktor DIS-a Darko Aćimović, generalni direktor lanca Veropulos Vasilis Kakagiotis.

Potpis na Deklaraciju stavili su i predsednica Upravnog odbora kompanije Metro Veronika Punčeva, generalni direktor Gomeksa Goran Kovačević i komercijalni direktor kompanije Univereksport Spomenko Đordan.

Potpisivanju je prisutvovao i potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je istakao da Vlada Srbije nije potpisnica deklaracije, kao i da država neće uticati na slobodno formiranje cena na tržištu, već će kreirati ambijent u kome će biti unapređena konkurencija i nastavljen proces liberalizacije tržišta.

Ističući da će ministarstvo činiti sve da na tržište Srbije dođu novi trgovinski lanci, on je dodao da je to je moguće ako se stvore pravni okvir i sigurnost i smanji bilo kakvo administriranje.

U sektoru trgovine je svako treće preduzeće, kao i svaki peti zaposleni, a čini 11,7 posto bruto domaćeg proizvoda, rekao je Ljajić i ocenio da taj procenat može biti i veći ako se stvore uslovi za dolazak novih trgovinskih lanaca. Ministar je napomenuo da je deklaraciju potpisalo osam trgovinskih lanaca, ali da je ona dobrovoljna i otvorena za sve zainteresovane da se unapredi sektor trgovine.

Direktor Deleza Srbija istakao je da je početak saradnje sa ministarstvom osnov za unapređenje tržišne utakmice, a da je najbolji put do niskih cena da se podrži slobodna i oštra konkurencija na tržištu.

On je rekao da je maloprodaja veoma konkurentna, kao i da svi rade na smanjenju cena robe koju kupuju od dobavljača.

Vander Skuren je naveo da će deklaracija pomoći da tržište bude otvoreno i konkurentno i da omogući niže cene za potrošače.

Direktor DIS-a Aćimović, takođe, je ukazao na značaj tog dokumenta u čijoj je osnovi briga za potrošače i izrazio očekivanje da će ona vrlo brzo biti realizovana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik