Potrošači traže da se utvrde rokovi na reklamaciju

Bez autora
Oct 11 2012

Organizacije za zaštitu potrošača zahtevaju da se u najavljenim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o trgovini utvrde rokovi i prava na reklamaciju, vraćanje pojedinih nadležnosti inspekciji i propisivanje kaznenih odredbi. Takođe, traži se unapređenje položaja organizacija potrošača kroz definisanje ove oblasti kao javnog interesa i obavezivanja države da finansira ostvarivanje javnog interesa. Istovremeno, povodom najnovijeg talasa nekontrolisanog poskupljenja proizvoda i usluga, organizacije apeluju na sve ponuđače roba i usluga da se uzdrže od neopravdanog i neargumentovanog povećanja cena, a da oni koji su iskoristili opštu pometnju na tržištu i podigle cene svojih proizvoda i usluga usklade cene sa socio-ekonomskim stanjem u zemlji. Organizacije za zaštitu potrošača su na jučerašnjem zajedničkom sastanku u Beogradu donele odluku da zajednički zastupaju interese potrošača u procesu izmene pomenutih zakona.

Potrošači traže da se utvrde rokovi na reklamacijuOrganizacije za zaštitu potrošača zahtevaju da se u najavljenim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o trgovini utvrde rokovi i prava na reklamaciju, vraćanje pojedinih nadležnosti inspekciji i propisivanje kaznenih odredbi.

Takođe, traži se unapređenje položaja organizacija potrošača kroz definisanje ove oblasti kao javnog interesa i obavezivanja države da finansira ostvarivanje javnog interesa, saopštio je Centar potrošača Srbije.

Istovremeno, povodom najnovijeg talasa nekontrolisanog poskupljenja proizvoda i usluga, organizacije apeluju na sve ponuđače roba i usluga da se uzdrže od neopravdanog i neargumentovanog povećanja cena, a da oni koji su iskoristili opštu pometnju na tržištu i podigle cene svojih proizvoda i usluga usklade cene sa socio-ekonomskim stanjem u zemlji.

Organizacije za zaštitu potrošača su na jučerašnjem zajedničkom sastanku u Beogradu donele odluku da zajednički zastupaju interese potrošača u procesu izmene pomenutih zakona.

Postojeći zakon je potpuno ukinuo nadležnost tržišne inspekcije u rešavanju pojedinačnih slučajeva potrošača.

Zaštitom potrošača bave se isključivo organizacije za zaštitu potrošača i sudovi.

Organizacije nemaju niti mogu imati nadležnost da kažnjavaju već samo da savetuju potrošača na koji način da postupi u slučaju povrede prava potrošača.

Sudski postupak sa druge strane ima smisla samo ako su u pitanju velike vrednosti.

Potrošače u sporovima male vrednosti nema ko da zaštiti, jer se ne isplati pokretati sudski postupak za spor male vrednosti, zbog čega je neophodno vratiti tržišnoj inspekciji pojedine nadležnost.

Traži se da zakon pojednostavi proceduru evidencije organizacija, da se odblokira dobijanje statusa nacionalno priznate organizacije potrošača koje na nacionalnom nivou zastupaju interese potrošača i da se omogući kontinuirano sufinansiranje porgrama zaštite potrošača a naročito savetovališta.

Postojeći zakon predviđa da nacionalno priznata organizacija bude ona organizacija koja u svom sastavu ima najamnje 50 opštinskih organizacija.

Ovako nerealno rešenje blokiralo je mogućnost da neka organizacija u Srbiji dobije status nacionalno priznate organizacije.

Istovremeno, za potrošače je važno da od organizacija mogu da dobiju uslugu savetovanja odnosno da mogu da im se obrate u slučaju sumnje na povredu prava i dobiju savet da li je pravo potrošača narušeno i ako jeste na koji način da postupi kako bi se zaštitio.

Organizacije će nastaviti da kroz radnu grupu, koju je formiralo Ministarstvo trgovine, zagovaraju pomenuta rešenja kako bi se obezbedila efikasna zaštita potrošača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik