Potrošačke cijene pale četvrti mjesec zaredom

Bez autora
Jun 16 2014

U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj pale za 0,2 posto na godišnjoj razini, već četvrti mjesec zaredom, no sporije nego u travnju. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u svibnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na travanj za 0,2 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine pale za 0,2 posto. To je u skladu s procjenama pet makroekonomista, koji su u anketi Hine u prosjeku očekivali pad potrošačkih cijena za 0,1 posto na godišnjoj razini. Njihove su se procjene kretale u rasponu od stagnacije do pada za 0,2 posto. To je već četvrti mjesec zaredom kako cijene padaju, no, sporije nego u prethodna tri mjeseca, kada su prosječno pale oko 0,5 posto na godišnjoj razini.

Potrošačke cijene pale četvrti mjesec zaredomU svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj pale za 0,2 posto na godišnjoj razini, već četvrti mjesec zaredom, no sporije nego u travnju. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u svibnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na travanj za 0,2 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine pale za 0,2 posto.

To je u skladu s procjenama pet makroekonomista, koji su u anketi Hine u prosjeku očekivali pad potrošačkih cijena za 0,1 posto na godišnjoj razini. Njihove su se procjene kretale u rasponu od stagnacije do pada za 0,2 posto.

To je već četvrti mjesec zaredom kako cijene padaju, no, sporije nego u prethodna tri mjeseca, kada su prosječno pale oko 0,5 posto na godišnjoj razini.

Padu potrošačkih cijena u svibnju na godišnjoj razini najviše je pridonio pad cijena obuće i odjeće, za 4,8 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30 posto, pale za 3,6 posto.

S padom od 1,1 posto, slijede cijene rekreacije i kulture, dok su cijene pokućstva i opreme za kuću skliznule za 0,9 posto. Cijene komunikacije pale su, pak, 0,5 posto, a ostalih dobara i usluga 0,4 posto.

Cijene obrazovanja ostale su na godišnjoj razini nepromijenjene, dok su najviše, 9,7 posto, porasle cijene alkoholnih pića i duhana. S rastom od 2,9 posto, slijede cijene prometa, dok su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle za 2 posto. Porasle su i cijene zdravstva, za 1,4 posto.

Pad potrošačkih cijena četiri mjeseca zaredom nije zabilježen otkad su dostupni podaci DZS-a.

„Iako su potrošačke cijene na godišnjoj razini zabilježile pad i četvrti uzastopni mjesec, godišnja stopa inflacije polako izlazi iz negativnog teritorija. Ipak inflatorni pritisci ostaju prigušeni uslijed slabe domaće potražnje i izostanka pritisaka s inozemnih robnih tržišta", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu i kako će povećanje trošarina na gorivo i nameta telekomunikacijskim tvrtkama utjecati na povećanje cijena u nastavku godine, stoga ne isključuju mogućnost prelijevanja tog učinka i na ostale cijene.

„Iako će druga polovica godine donijeti rast cijena, one će na godišnjoj razini ipak biti na nižim razinama nego u 2013.", zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik